A Habitat for Humanity Magyarország lakhatási kérdésekkel foglalkozó blogja

Otthont mindenkinek!

Sajtkészítés, állattartás, önellátás - Rehabilitációs farm a Baráthegyen

Vidéken is építünk - II. fejezet

2018. április 05. - Habitat for Humanity Magyarország

A Miskolc külterületi részére épült Baráthegy tetején álló Majorságba kanyargós út vezet fel a városból. A Szimbiózis Alapítvány által üzemeltetett major már tizenöt éve rehabilitációs farmként működik, változatos tevékenységekkel:: kertészet mellett állattartás és sajtkészítés is zajlik a közel öt hektáros birtokon. A dombtetőre épült, fehérre meszelt épületeket kövezett utak kötik össze, az eligazítást pedig táblák is segítik a területen, ahol ugyanúgy megtalálható a sajtkészítő üzem, mint a kézműves műhely, a kültéri kemence és a fogyatékkal élők számára kialakított lakóépületek. Az épített környezetet pedig művelésre alkalmas föld veszi körül.

lakootthon_szimbiozis.jpg

“A kertészetben egy üvegház üzemel, de tervezünk egy fűthető palántázó részleget is, továbbá új fóliasátrak építését és termesztésbe vonását is. Az üvegházban és a kapcsolódó kiskertben elsősorban a főzőkonyhánk számára termesztünk alapanyagokat, de van egy kis fűszernövény kertünk is.” - meséli Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány vezetője. -  
“A majorban több mint  száz gyümölcsfa található, főleg alma, szilva, körte, dió, de van néhány meggy, cseresznye sőt kiwi és fügefa is. A málna és szederbokrok mellett számos virágágyásról, dísznövényről és sziklakertekről is gondoskodnia kell az itt dolgozó fogyatékossággal élőknek. A kertészethez tartozik még több kisebb parcella kaszáló is, ahol állataink számára állítjuk elő télire a szénát.”

szimbiozis_kert.jpg

A Majorságban ugyanis a konyhakert mellett állattartó gazdálkodás is folyik. Az itt élők többféle háziállatot nevelnek és tenyésztenek: ló, szamár, kecske, nyúl, baromfi is él az udvarban. Ezekkel az állatokkal több, az otthonban és nappali ellátásban élő fogyatékos fiatal közvetlen, napi szintű kapcsolatban van, napi munkájuk az állatokhoz kapcsolódó feladatokból adódik. Az állattartás mellett az alapítványnak saját sajtműhelye is van, és a kecsketejből készült környékbeli piacokon, kisebb boltokban árusítják.

szimbiozis_sajt.jpg

Téglából otthon - együttműködik a Szimbiózis és a Habitat

A Szimbiózis Alapítvány és a Habitat for Humanity Magyarország közös partnersége már hosszú éves múltra tekint vissza. Korábbban egy támfalat és vízelvezető rendszert építettünk ki közösen, a második évben pedig egy teraszt alakítottunk át közösségi helyiséggé. Együttműködésünk korábbi állomása a tavaly februárban is megmutatkozott, akkor a Szent Mihály Ház építésében vettünk részt tanácsadással és tárgyi adományokkal.  Erről itt írtunk bővebben...

Partnerségünk az idei évben vett új lendületet, amikor a hat fogyatékkal élő fiatal számára otthont jelentő „Fűzfás Házat” a növekvő igényeknek megfelelve az Alapítvány bővíteni kezdte a tavalyi év végén.

fuzfas_haz.jpeg

Ekkor került képbe újra a Habitat, illetve partnere a Wienerberger és a Tondach, amely a közös programon keresztül országszerte támogat fogyatékkal élőkkel, idősekkel, vagy hátrányosabb településen élő fiatalokkal foglalkozó szervezeteket építőanyag adományokkal.

szimbiozis_adomany.jpg

Az udvarán álló öreg fűzfáról elnevezett lakóépület kibővítése egy plusz épületrész építésével kezdődött meg novemberben, januárra pedig már álltak is a falak, illetve elkészült a tetőszerkezet, amire cserepek is kerültek. A bővítéssel az eredetileg hat lakóegységű otthon egészen tizenkét főre bővül, a korábbi szobák egybenyitásával pedig egy nagyobb közösségi tér jön létre a nyár elejére tervezett átadásig.

A cikket folyamatosan frissítjük az építkezési munkálatok előrehaladtával...

A Wienerberger és a Tondach a Habitat for Humanity Magyarországgal közös partnersége keretében a Fűzfás Ház bővítését összesen 3760 darab téglával és áthidalókkal, illetve 4457 cseréppel és kiegészítőkkel támogatta, összesen 873135 forint értékben.

A bejegyzés trackback címe:

https://habitat.blog.hu/api/trackback/id/tr5113811424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása