A Habitat for Humanity Magyarország lakhatási kérdésekkel foglalkozó blogja

Otthont mindenkinek!

Nem hatékony az elosztás

A szociális tüzelőanyag-támogatás Magyarországon

2018. április 19. - Habitat for Humanity Magyarország

Ma Magyarországon csaknem 700 ezer ember nem tudja anyagi okok miatt megfelelően melegen tartani a lakását. A 2011-ben bevezetett szociális tüzelőanyag-támogatási program jelenleg az alacsony jövedelmű háztartások egyetlen központi lakásfenntartási célú támogatása, melyre tavaly több mint 180 ezer háztartás pályázott sikerrel. Bár minden ötödik magyar lakást kizárólag fával fűtenek, a központi költségvetés lakhatásra fordított összegének mindössze 1,6%-át teszi ki ez a támogatás, míg az elsősorban a középosztály lakásvásárlását segítő intézkedésekre 211 milliárd forintott költött az állam 2017-ben - derül ki a Habitat for Humanity Magyarország által készített elemzésből.

A szociális tűzelőanyag-támogatási program azért is jelentős, mert a szilárd tüzeléssel fűtő háztartások felülreprezentáltak az alacsony jövedelmű családok körében. A magyarországi lakások több mint harmadát (37%) fűtik részben vagy egészben fával: a lakások 21 százaléka csak szilárd tüzelőanyagot (fát, szenet) használ fűtésre és további 15 százalékot tesz ki azoknak a háztartásoknak az aránya, akik vegyes tüzelésű berendezést használnak. Míg a gáz és a távfűtés költségei 14, illetve 11 százalékkal csökkentek a rezsicsökkentésnek köszönhetően, a fa és a szén ára majdnem 30 százalékkal növekedett az elmúlt hat évben.

Évente több száz ember halálát okozza a nagy hideg, az elhunytak többsége azonban nem az utcán, hanem a hideg otthonában hűl ki. Egy jól célzott és megfelelő összegű támogatás mérsékelné a hideg lakásokkal járó egészségi problémákat és csökkentené a kihűléses halálesetek számát. A fűtéssel kapcsolatos költségek mellett a légszennyezés mértéke is jelentősen emelkedhet, ha a lakás fűtési berendezése elavult, illetve a ház szigetelése nem megfelelő. Tovább súlyosbítja a problémát, hogy a tüzelőanyagra fordítható jövedelem híján sok háztartás hulladékot vagy gyenge minőségű tüzelőanyagot éget. Ilyenkor a fa- és széntüzeléshez képest is jóval nagyobb mértékű a károsanyag-kibocsátás, mely a lakás és a település levegőminőségét egyaránt rontja.

_dsc7751.jpgFotó: Majoros Árpád

A szociális tüzelőanyag-támogatási programról

A támogatást a Belügyminisztérium által közzétett pályázat útján igényelhetik a települések önkormányzatai. A pályázásra jogosult települések köre, valamint a települések közötti elosztás módja 2011 óta többször is változott. 2016 óta a támogatás mértékét a közfoglalkoztatottak átlaga és a 80 éven felüliek lakosok száma alapján állapítják meg, ami sajnos nem mindig mutat egyenes arányt a rászorultak számával az adott településen.
A program bevezetésekor ugyan csak kevés település nyújtott be pályázatot, hat év alatt azonban ötszörösére nőtt a támogatott települések száma, tavaly 2255 település részesült az állami hozzájárulásban.

A támogatás elosztása

A kétlépcsős támogatás elosztása korántsem tökéletes. A program legnagyobb gyengesége, hogy a településeknek járó összeg megállapításakor nem veszik figyelembe a településen szilárd tüzelőanyaggal fűtők számát, így olyan települések is jelentős támogatást kaphatnak, ahol a fával fűtők aránya alacsony. Ugyanez érvényes a rászorultságra is, hiszen az elosztást meghatározó, a közfoglalkoztatottak és a 80 éven felüliek száma alapján képzett mutató nem fejezi ki megfelelően a szociálisan rászoruló háztartások arányát egy adott területen. 

kizarolag.JPG

Minden bizonnyal ennek tudható be, hogy a jó társadalmi-gazdasági helyzetű járásokban magasabb a támogatás átlagos összege. Ezzel együtt pedig az is kirajzolódik, hogy a leghátrányosabb helyzetű járásokban az átlagos támogatási összeg jóval alacsonyabb.

tamogatas.JPG

A települések a szociális tüzelőanyag elosztásakor a központi elosztás szabályaitól eltérően, helyi rendeletben határozzák meg a rászorultságot, így elvben a támogatás igazodik a helyi szükségletekhez. Tehát azokon a településeken, ahol több a rászoruló, mint a központi elosztási szempontok alapján meghatározott „ellátottak száma”, kevesebb tüzelő jut egy háztartásnak, míg ahol kevesebb a rászorulók száma, háztartásonként több tüzelő kerül kiosztásra.

2016-ban országos szinten átlagosan 24 453 forintnak megfelelő tűzifát osztottak szét háztartásonként. Ugyanakkor a leghátrányosabb helyzetű települések csoportjában az átlagos támogatási összeg nem érte el a 17 ezer forintot, miközben a fejlettebb települések csoportjában a 63 ezer forintot is meghaladta a támogatás összege. Az összegek jelentős különbsége mellett a program magában hordozza a hazai helyi segélyezési rendszer problémáit: előfordul, hogy egy település elnyeri a támogatást, ám azt a szállítási költségek fedezete hiányában nem tudja szétosztani, míg jobb módú települések sok esetben saját forrásból kiegészítik a támogatást. A helyi elosztás következménye továbbá az is, hogy településenként változó feltételek alapján juthatnak tűzifához a háztartások.

Javaslataink

A program elosztási módjának átalakítása méltányosabb támogatási rendszert eredményezhet. A támogatás mértékénél a szilárd tüzelőanyaggal fűtők arányát kellene figyelembe venni, míg a rászorultság meghatározásánál a jövedelem és a jövedelemarányos fűtési költségek kaphatnának nagyobb hangsúlyt. Ideális esetben a tüzelőanyag természetbeni támogatási forma egy normatív lakásfenntartási támogatás kiegészítő eleme, nem annak „helyettesítő” eszköze. A probléma olyan átfogó kezelésére is szükség van, mint a nem megfelelő hőszigeteléssel rendelkező lakások felújítása, illetve a helyi energiahatékonyságot célzó intézkedések (pl. kályhacsere program, brikettáló szerkezetek beszerzésére és működtetése) bevezetése.

A teljes tanulmány ide kattintva érhető el!

A bejegyzés trackback címe:

https://habitat.blog.hu/api/trackback/id/tr3713849288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

János Bereczk 2020.08.16. 15:44:34

Végre egy olyan oldal, ahol bővebben lehet írni!!!!!!!
A takarékosság figyelembevételével nagyon sokat lehetne spórolni!!! Ha egy faluban egységesíteni lehetne a fűtőanyagokat, a beszerzés is olcsóbb lenne, a környezetvédelem szempontjából sem szennyeznék a környezetet, mindenki jobban járna!!!!! Tudom, valahol el kell kezdeni és a legnagyobb ellenállást éppen azok fejtenék ki, akik már milliókat áldoztak rossz fűtéseikre, őket hagyjuk ki, megérdemlik!!!!!!!
Akik segélyből oldják meg fűtésüket és ez belátható időn belül nem fog változni, megéri
egységes olcsó kazánokat gyártani! Egy egyszerű példa, ahol szociális gondozó járja a tanyákat, folyamatosan begyújt, ami aztán 24 órán át fűt, nem kell rá ügyelni!!!!! A faluban ez természetesen egyszerűbb! A kazán 2,5-ös lemezből elkészíthető, az enyém 50 éve a helyén van, 100m2-es tetőteres házat fűt, nem füstöl, kormol, nem mérgez, robban, sosem takarítottam, se a kazánt, se a kéményt, kezelése egyszerű!!!!!!
A megvizezett lignitbrikettet felülről begyújtom, majd a két huzatszabályozóval beállítom a kívánt hőfokot. Primerrel a gáz (CO) mennyiségét, szekunderral a kék láng minőségét, majd 24, vagy 48 óra múlva, a begyújtást megismételjük!!!!!!
Hogyan fűt? Az izzó szén elgázosodik, miközben hidrogén is keletkezik, a kettő elegye szekunder levegővel elég, (gázláng!!), a CO2 a kazán felső terében ütközik a nitrogénnel, ez
fokozza a HŐT, ez fűt, a kéményen hidegen távozik, nincs lerakódás, kéménytűz, nem ég le a ház!!!!!!
Poros vagy darabos szénnel is fűthetünk, akkor vizes homokban forgassuk meg a szenet, ez
megakadályozza, hogy összeégve lefulladjon a tűz!!!!!!
Én annó, a MÉH telepről vettem mindent, egy radiátort kellett megforrasztani, ma úgy dobálják el a radiátorokat, mert nem csereszabatos, de egy szoba fűtésére még kiváló, és ha egy konyha szoba már fűthető, nem fagy meg senki!!!!!!!!!
Hamarosan jön az új fűtési szezon, érdemes lenne elgondolkozni rajta!!!!!!

János Bereczk 2020.08.16. 15:54:11

Most beszéltem egy szomszéddal, hogy a bolti kazánban lehet-e így fűteni, ki fogja próbálni,
ugyanis lángterelők vannak benne, és a tetején van a kéménycsatlakozó, ami tetemes veszteséggel jár! Naponta kaparja a kormot a kazánban, hetente meg a kéményt takarítja, 240°C
megy a kéménybe és telerakodik korommal!!!!!!! (Sokan vannak így!!!!)
süti beállítások módosítása