A Habitat for Humanity Magyarország lakhatási kérdésekkel foglalkozó blogja

Otthont mindenkinek!

Sosem gondoltuk volna, hogy ez velünk is megtörténhet

2016. február 25. - Habitat for Humanity Magyarország

Laci és Anna egy Duna-parti kunyhóban élt - akár egy romantikus regény is kezdődhetne így. Ők azonban azért építettek 2013-ban Budapesten kunyhót, mert mindketten hajléktalanok voltak és ez volt az egyetlen lehetőségük az együttélésre.

Az utcán

Laci nyolc általánost végzett és 2011 óta hajléktalan. Fiatalon vidékről jött a fővárosba, hogy munkát találjon és ne kelljen tovább szülei nyakán élnie. Az első időkben dolgozott, de később nem talált munkát, így a VII. és VIII. kerület utcáin élt. A kudarcot alkohollal próbálta elviselni. 2013-ban ismerte meg párját, Annát, aki bántalmazó kapcsolatából menekült az utcára.

Amikor nincs hosszú távú terv

A Duna-parti kunyhót a terület tulajdonosa lebontatta, de újra nekifutottak és egy másik kunyhót építettek. Laci alkalmi munkákból tartotta el kettejüket, de a kunyhó 2014 karácsonyán leégett. Ekkor a Twist Olivér Alapítvány segítségével egy munkásszállóra kerültek, egy bónos rendszerben. Ebben a hajléktalan emberek részére létrehozott támogatási rendszerben a beköltöző fizeti a munkásszálló díjának egy részét, a másik részt pedig az utalvány fedezi. Az idő előrehaladtával egyre nagyobb összeget kell fizetnie az támogatottnak, míg végül az teljesen megszűnik egy év után. Támogatás nélkül több mint 70 ezer forintot kellene fizetni kettőjük szállásáért, ami csak egy szobát jelent közös konyha és fürdő használattal.

“Azelőtt a hajléktalanság egy távoli, megfoghatatlan dolog volt, mások problémája. Sosem gondoltuk volna, hogy velünk is megtörténhet. Még mindig fáj kimondani, hogy hajléktalanok lettünk”

– mesélte László, aki már Annával való megismerkedésükkor felhagyott az ivással, azóta józan életet él. A munkásszállón töltött idő alatt testileg-lelkileg megerősödtek, a Habitat Esőként Lakhatást! programjába bekerülésüket követően a szervezet szociális munkása segítségével Laci bejelentett munkához jutott az építőiparban és Anna is elhelyezkedett mosogatóként. Támogatás nélkül a munkásszálló és a piaci albérlet költségei még így is messze meghaladták a lehetőségeiket.

anna_laci2.jpgElsőként Lakhatást! programunkhoz 2015-ben az ingatlanokat Újpest és Kőbánya önkormányzatai biztosították,  a felújítási munkálatokat pedig a Saint-Gobain Initiatives Foundation és a francia Abbé Pierre Alapítvány támogatásával tudta megvalósítani a Habitat for Humanity csapata a Twist Olivér Alapítvány, az Utcáról Lakásba Egyesület és mintegy 250 önkéntes segítségével

Saját otthont karácsonyra!

2015 tavaszán kerültek a Habitat for Humanity Elsőként Lakhatást! programjába, ami az önálló élet reményét jelentette számukra. Sokáig el sem hitték, hogy tényleg bekerültek a programba, melyben önkormányzati bérlakásokat újít fel a Habitat önkénteseivel és a leendő lakókkal, akik beköltözés után szociális bérleti díjat fizetnek. A lerobbant állapotú lakást tavasszal kezdték el felújítani, így hónapról hónapra közelebb kerültek álmukhoz,  ami karácsonyra valóra is vált. Ma már abból a biztonságos és kényelmes otthonból indulhatnak munkába mindketten, amelyet saját kitartásuk és hitük is épített.

Rendelkezz adód 1%-áról a Habitat for Humanity javára, hogy minél több hajléktalan embernek tudjunk otthont, új esélyt adni!

Adószámunk: 18672772-2-42

 

A bejegyzés trackback címe:

https://habitat.blog.hu/api/trackback/id/tr708418030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása