A Habitat for Humanity Magyarország lakhatási kérdésekkel foglalkozó blogja

Otthont mindenkinek!

Nagy családdal albérlőként: Timi és Lajos története I. rész

2016. augusztus 10. - Habitat for Humanity Magyarország

Hogyan lehet ma gyerekekkel megfizethető albérletet találni? Az egyre inkább költőinek számító kérdésre sok ezer családhoz hasonlóan Tímea és Lajos sem találta választ, amikor két évvel ezelőtt albérletüket, ahol öt gyermekükkel éltek - a tulajdonos eladta. Számukra szerencsés véget ért a sok megpróbáltatás, elmondjuk, hogyan.

Családi háttér nélkül

Timi és Lajos 9 éve alkotnak boldog párt, és olyan harmónia sugárzik belőlük, hogy az ember nem is hinné, milyen megpróbáltatások állnak mögöttük. Timinek édesanyja betegsége miatt hamar fel kellett nőnie, alig múlt 18 éves, mikor gyámja lett a saját húgának, és két öccséről is gondoskodni próbált, de ők gyermekotthonba kerültek. Lali 15 évesen már árva volt, nem volt senki, aki gondoskodott volna róla. Nehéz gyermekkoruk után felnőttként évek óta azért küzdenek, hogy saját gyermekeiknek ne kelljen hasonló körülmények között felnőnie, hanem biztonságos meleg otthonuk lehessen. Kislányuk születése után négy kisfiuk született az évek alatt, mert mindketten nagy családot szerettek volna.

lajos_timi1_kicsi.jpg

Megfizethető lehetőséget kaptak

Timi és Lajos csillogó szemmel veri a vakolatot és hordja a sittet a júliusi hőségben egy XV. kerületi bérlakás udvarán. A tűző napon száll a por, de a Habitat építésvezetőjének irányításával dolgozó pár, az amerikai önkéntesekkel együtt remek hangulatban dolgozik a lakás felújításán. A használaton kívüli bérlakást a Habitat Második Esély programjához ajánlotta fel az önkormányzat, amit a jövőben Tímeáék otthonuknak hívhatnak és szociális bérleti díjat fognak érte fizetni.

Több ezer családnak jelentene megoldást

Lajosnak és családjának hosszú út vezetett a Habitat programjáig. Idén összesen négy, üresen álló lakást újít fel a Habitat a Második Esély programja keretében a Saint-Gobain Initiatives Alapítvány támogatásával, a Szociális és Rehabilitációs Alapítvánnyal, Zugló- és a XV. kerület önkormányzataival partnerségben valósít meg. Segítségükkel Tímeáékon kívül még három család jut biztos otthonhoz. A rossz állapotú, üresen álló lakások felújítására sem az önkormányzatoknak, sem a szociális bérlakást kérelmezőknek nincs anyagi lehetősége. A Habitat for Humanity Magyarország hosszú távú célja, hogy programja mintává váljon és országos rendszerszintű megoldások szülessenek a hasonló helyzetű családok lakhatási problémájának megoldására.  

Támogasd a Habitat for Humanity Magyarországot, hogy minél több lakhatási szegénységben élő emberen segíthessünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://habitat.blog.hu/api/trackback/id/tr4910116614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása