A Habitat for Humanity Magyarország lakhatási kérdésekkel foglalkozó blogja

Otthont mindenkinek!

A lakhatási szegénység arcai: Kálmán és családja I. rész

2016. január 05. - Habitat for Humanity Magyarország

A háromgyermekes család egy 70 négyzetméteres családi házban él Dunakeszin. Kálmán benzinkutasként dolgozik, felesége egy magánóvodában, de korábban főállású anyaként otthon volt legkisebb lányukkal, aki szívbeteg.

Sorozatunkban a lakhatási szegénység okozta problémákat és azok lehetséges megoldásait mutatjuk be.

Svájci lakáshitel csapda

A ház megvásárlásakor, 9 éve vettek fel egy államilag támogatott svájci frank alapú lakáshitelt. Akkor azt ígérte nekik a bank, hogy 7 év magasabb összeg fizetése után csökkenni fog a törlesztő részlet. Ezzel szemben, még a 7 év lejárta előtt, a svájci frank árfolyamának változása miatt jelentősen megemelkedett a havi törlesztő részlet mértéke, volt, hogy 150 ezer forintot kellett havonta kifizetniük. Ráadásul csak a hátralévő 12 év alatt többet kellene visszatörleszteni, mint ami az eredetileg felvett hitel összege volt.

„Egyáltalán nem volt könnyítés ez a forintosítás sem, mert úgy szólván ugyanott vagyunk, ahol eddig voltunk.” 

A szülők rengeteget dolgoznak, hogy ki tudják fizetni a költségeiket, és a gyerekeiket is el tudják tartani. Félretenni alig van lehetőségük. Van, hogy napi 16 órát dolgoznak, és nem biztosak benne, hogy fogják-e ezt a tempót bírni még 12 évig. A Habitat for Humanity szerint a drága és rizikós lakáshitelek helyett az államnak és a családoknak is jobban megérné, ha az utóbbiak kiszámíthatóbb feltételekkel, hosszabb távra tudnának megfizethető bérlakáshoz jutni.

joo_csalad_portre_kicsi.jpg

Magas rezsiköltségek

A téli időszakok a legnehezebbek a család számára a fűtés magas költségei miatt. A kazánjuk tavaly télen tönkrement, ezért gázfűtés helyett fatüzelésű kazánt szeretnének, mert a gáz árát nem tudják könnyen megfizetni. A rezsicsökkentésről ezt mondták:

 „egy minimális mértékben érezhető az, hogy kevesebbet fizetünk, de egy 3 tagú családnál, amikor csak gázzal fűtünk, az annyira minimális, hogy szinte elenyésző” egy téli hónapban van egy 40, 50, 60 ezer forintos gázszámla, abból lejön 1-2-3 ezer forint”

A család házát a Habitat önkéntesei segítségével hőszigetelte kívülről, ezzel máris csökkentek az energiaköltségei. Fontos lenne olyan állami támogatás, amivel további energiahatékonysági változtatásokat tudnak végrehajtani, illetve energiatakarékos fűtési rendszert felszerelni. A rezsicsökkentés akkor működne sokkal hatékonyabban, ha inkább célzottan a rászorulóknak kedvezne a nagy fogyasztók helyett.

A bejegyzés trackback címe:

https://habitat.blog.hu/api/trackback/id/tr98241066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása