A Habitat for Humanity Magyarország lakhatási kérdésekkel foglalkozó blogja

Otthont mindenkinek!

A lakhatási szegénység arcai: Antal és Zsuzsa I. rész

2015. december 15. - Habitat for Humanity Magyarország

Antal és Zsuzsa nyugdíjasok, két kutyájukkal 18 éve Fóton élnek egy egyre romló állapotú, félig tető nélküli vályogházban.

Sorozatunkban a lakhatási szegénység okozta problémákat és azok lehetséges megoldásait mutatjuk be.

portre_fot.jpg

A házaspárnak nagyon alacsony a jövedelme, mindketten kevés nyugdíjat kapnak. A férfi korábban gépkocsivezetőként, a felesége betanított munkásként dolgozott különböző üzemekben, de mindketten hosszú évekre elvesztették az állásukat, sokáig munkanélküliek voltak, vagy csak alkalmi munkákat kaptak. Egy ideig kénytelenek voltak egy nyugdíjból megélni. Volt olyan időszak is, hogy csak azért nem éheztek, mert egy jóakarójuk mindig elhozta a pékségből a megmaradt pékárut.

Tartozások, kikapcsolt gáz, energiaszegénység

Mikor elveszítették az állásukat, nem tudták tovább fizetni a gázt, ami miatt kikapcsolták azt. Ezután 3 évig villanyáramot használtak fűtésre és főzésre is, amelynek köszönhetően abból is egymillió forintos tartozásuk gyűlt össze. Szerencsére kaptak részletfizetési lehetőséget és egy előre fizetős kártyás villanyórát. Egy éve sikerült a gáztartozást is visszatörleszteni, és most újból gázzal fűtenek. Bár szinte csak egy konvektort használnak az egész ház fűtésére, de így is a jövedelmükhöz képest jelentős összeget költenek gázra. Az árammal még mindig spórolnak, előfordul, hogy csak egy kislámpát használnak az egész házban.

„Ez egy nagyon jó dolog, mert most előre megvesszük a villanyt, és többet nem tudunk eladósodni”

Rezsicsökkentés helyett

A Habitat  for Humanity Magyarország szerint  Antalék és a hozzájuk hasonló nehéz helyzetben lévő családok problémáját nem rezsicsökkentéssel lehet orvosolni. Hatékonyabb lenne számukra is szociális alapú lakhatási támogatást nyújtani, amelyet az alacsony jövedelmű háztartások többek között a közműdíjak (gáz, villany, víz) fizetésére is fel tudnának használni. A tartozások kialakulását megelőzendő jó megoldás, mint ahogy az Antalék esetében is megtörtént, a kártyás, előre fizetős mérőórák felszerelése. Az energiaköltségek mérséklésére a tető megjavítása mellett a szigetelés támogatása is hasznos lenne.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://habitat.blog.hu/api/trackback/id/tr378174052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása