A Habitat for Humanity Magyarország lakhatási kérdésekkel foglalkozó blogja

Otthont mindenkinek!

A világ legjobb lakhatási projektjei

2013. június 28. - Habitat for Humanity Magyarország

A Building and Social Housing Foundation website-ján már elérhetőek a 2013-as World Habitat Díj 10 döntőse. A díjat 1985-ben alapította a Building and Social Housing Foundation. Évente két díjat ítélnek oda olyan projekteknek, amelyek gyakorlati és újszerű megoldást kínálnak a felmerülő lakhatási problémákra. Augusztusban hirdetnek eredményt és a két díjazott a Lakhatási világnapon veheti át a 10 ezer fontos jutalmát az ENSZ által szervezett nagyszabású nemzetközi ünnepségen.

Idén azokat a projekteket részesítették előnyben, amelyek a hajléktalanságra kínáltak megoldását, a tiszta energiához való hozzáférést állították középpontba a vidéki környezetben, vagy a közösség által irányított helyreállítási és fenntartható városi életmódot biztosító szolgáltatásokra koncentráltak. A következő hetekben bemutatjuk a számunkra legérdekesebb projekteket.

A városi infrastruktúra és a közösség fejlesztése Buenos Aires külvárosában

wha_argentina2.jpg

A Fundación Pro Vivienda Social nevű szervezet, melyet leginkább Szociális Lakhatásért Alapítványnak fordíthatunk 20 éve dolgozik Buenos Aires külvárosaiban az életfeltételek javításáért. 2010 óta egy olyan közösségi fejlesztési terv megvalósításán dolgoznak, amelyben a lakók bevonására nagy hangsúlyt fektetnek. A program célja az volt, hogy hosszú távú megoldást találjon az alacsony jövedelmű emberek lakhatási problémáira. Mivel az érintettek bevonására építettek, céljuk volt, hogy élénkítsék a közösségi életet, a civil összefogást. A helyiek oktatásán és üzleteik beindításával biztosították, hogy a lakók megfizethető szolgáltatásokhoz és árukhoz jussanak. E mellett támogatták a megtakarításokat is.

wha_argentina1.jpg

Buenos Aires környékén több mint 6 millió ember él szegénységben, megfosztva az alapvető lakhatással összefüggő szolgáltatásoktól. Mindez a bizalmatlanság kultúrájával és a bankok és cégek közönyével együtt milliók pénzügyi és szociális kirekesztettségéhez vezetett.

A programot Moreno 18 hátrányos helyzetű negyedében vezették be, a főbb elemei a következők:

A közösség megerősítése: a közösség tagjait felkészítették a helyi adminisztráció elvégzésére, a konfliktusok kezelésére.

Lakásfejlesztés és a gáz bevezetése: a közösség tagjait megtakarításokra ösztönözték, akik így – támogatók segítségével - lakásfejlesztési beruházásokat tudtak végrehajtani. Többek között sok lakásban bevezették a gázt, ami nemcsak olcsóbb, de kevésbé káros az egészségre és a környezetre.

wha_argentina3.JPG

Szegények számára elérhető szolgáltatások biztosítása: olyan szolgáltatókat – pl. bankokat, gázszolgáltatókat – kutattak fel, akik vállalták, hogy megfizethető szolgáltatásokat nyújtanak.

Környezeti fenntarthatóság: A helyi lakosokat arra ösztönözték, hogy csökkentsék az energiafogyasztásukat, gondolkodjanak környezettudatosabban.

Munkahelyteremtés: képzéseket tartottak, hogy javuljanak az emberek munkaerőpiaci esélyei, és segítették a helyi vállalkozások megerősödését.

A Buenos Aires-i programot állami forrásokból, civil alapokból és vállalati támogatók segítségével valósítják meg.

A World Habitat Díj várományosaival itt lehet megismerkedni:

http://www.worldhabitatawards.org/?lang=00

 

A bejegyzés trackback címe:

https://habitat.blog.hu/api/trackback/id/tr865382902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása