A Habitat for Humanity Magyarország lakhatási kérdésekkel foglalkozó blogja

Otthont mindenkinek!

Bemutatjuk a legolcsóbb csekkcsökkentő tippeket

2013. május 14. - Habitat for Humanity Magyarország

Lakhatási költségeinket az energiafogyasztás csökkentésével tudjuk leghatékonyabban lefaragni. Igaz, hogy jellemzően nagyobb beruházással nagyobb megtakarítást érhetünk el, de ez nem kőbe vésett szabály. A padlás hőszigetelése például olcsóbb, mint a padló hőszigetelése, mégis jobban megéri. A leggyorsabban megtérülő beruházás az ablakszigetelés, aminek költsége csupán 10-30 ezer forint. Vagyis kevés pénzből is látványos eredményt érhetünk el. Most a fűtési költségek csökkentésére teszünk néhány javaslatot.

0 forintos tipp

A legegyszerűbb csekkcsökkentő módszer, ha felveszünk egy pulóvert és lejjebb tekerjük a fűtést. Ha csökkentjük a hőmérsékletet két fokkal, az nem kerül semmibe, mégis évente akár 50 000 Ft-ot spórolhatunk vele.

10-20 ezer forintos tippek

0510_habitat_blog_energiatakarekos.jpgA régi ablakoknál nem elsősorban az üvegezéssel  van gond, hanem a tömítetlenséggel, ezért külső nyílászáróink állapotát minél előbb mérjük fel, és végezzük el a szükséges hőszigetelési munkákat! A legolcsóbb módszer az ablak szigetelésére az ablakok légtömítése. Ez szakember segítsége nélkül, kis kézügyességgel is elvégezhető feladat, és a 10-30 ezer forintos beruházás 1-2 év alatt megtérül. Ha valaki már a nyáron nekivágna, nézze meg ezt a nagyon hasznos videót előtte, mely lépésről, lépésre bemutatja a házilag elvégezhető ablakszigetelés lépéseit. Egy apróságra felhívnánk a figyelmet: mindig a belső ablaktáblát érdemes szigetelni, hogy elkerüljük a párásodást!

 

Ami a legjobban segít bent tartani a meleget, és csökkenteni a fűtésszámlát, az a tető- és homlokzatszigetelés. Ám erre nem tud mindenki áldozni. Ha nincs pénzünk komolyabb szigetelési munkákra, kezdjük néhány fűtőtest mögé szerelhető hőtükörfóliával. A hőtükör egy olyan lemez, amit a fűtőtest (radiátor, konvektor) mögé a falra rögzítünk ezzel megakadályozva, hogy a fűtőtest a falat fűtse. Mindegy melyik fajtát választjuk, a lényeg, hogy tartalmazzon egy alumínium fóliát és egy hőszigetelő réteget. Az alumínium fólia tükrözi a konvektorról, radiátorról sugárzó hőt, a hőszigetelő réteg pedig kevésbé engedi át a falból áradó hideget. 3-8000 forintból az összes fűtőtestünk mögé szerelhetünk ilyet. Vannak radiátor vagy konvektor mögé, illetve radiátorra ragasztható hőtükrök is. A beruházás 8-10 százalékos energiamegtakarítást eredményez.

Komolyabb beruházások

Annak, aki fűtetlen padlás alatt lakik, a padlás hőszigetelése a leggyorsabban megtérülő megoldás. A padlás szigetelését legegyszerűbben egy üveggyapot gyékény padláson való kiterítésével oldhatjuk meg. Arra figyeljünk, hogy ne nagyon járjunk rajta, és védjük a portól páraáteresztő fóliával vagy papírral. Az anyagköltség egy 45 m2-es lakás esetén körülbelül 50 ezer forint, de ezt az összeget akár két év alatt megspóroljuk a fűtésben.

Jóval nagyobb költség már a homlokzati hőszigetelés. Erre legalább 400 ezer forintot kell számolnunk, de nagyon komoly megtakarítást érhetünk el vele, hisz évente több mint 100 ezer forinttal csökkenthetjük vele a fűtésszámlát.

Önkéntes építkezéseinken legtöbbször hőszigetelési munkákat végzünk, mert tapasztalataink szerint ez a leginkább megtérülő, energiafogyasztást csökkentő beruházás. 

A bejegyzés trackback címe:

https://habitat.blog.hu/api/trackback/id/tr745300038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása