A Habitat for Humanity Magyarország lakhatási kérdésekkel foglalkozó blogja

Otthont mindenkinek!

A Habitat Mátraverebélyen

2014. február 27. - Habitat for Humanity Magyarország

Kis település – kis csoport – nagy eredmények

matraverebely.JPG

 Egy Nógrád megyei kis településen járunk, Mátraverebélyen. A települést általában a határában fekvő Szentkútról szokták ismerni, ahova évente több ezren zarándokolnak el a Nemzeti Kegyhely miatt. Mátraverebélyben azonban ennél sokkal több lehetőség rejlik. Olyan említésre méltó folyamatok indultak el a faluban, amelyek célja elsősorban a mélyszegénységben élők helyzetének hosszú távú javítása, a településen élő roma és nem roma lakosok közti konfliktusok feloldása, közösségépítés.

Sok olyan projektről hallhatunk, olvashatunk manapság, amelynek célja a roma lakosság helyzetének javítása, társadalmi esélyegyenlőség megteremtése, társadalmi integráció és felzárkóztatás. Mégis kevés előrelépés történik ezzel kapcsolatban. Éppen ezért nehéz ilyen programokról írni, amelynek hallatán az ember csak legyint: „megint egy újabb projekt, amelyben íróasztal mögül próbálják meg megváltani a világot…”. Tehát nem egyszerű dolog beszámolni azokról a folyamatokról, a lelkesedésünkről, jó, és olykor rossz élményeinkről, amelyek Mátraverebélyen elindultak. Olyan folyamatok ezek, amelyeknek most még nincsenek kézzel fogható, tudományosan mérhető eredményei, de valami elindult, és jó irányba halad.

Projektünk célja éppen ezért a hosszú távú és fenntartható eredmények elérése a településen, hogy élhetőbbé tegyük közösen a települést, legyen itt szó lakhatásról, egészségügyről, korai fejlesztésről, oktatásról, adósságkezelésről, közösségfejlesztésről egyaránt. Nem egyszerű feladat, nagyon sok munkát és komplex, sokoldalú beavatkozást igényel, na és persze még nagyobb csapatmunkát és együttműködést.

matraverebely1.jpg

Mátraverebély több szempontból is speciális helyzetűnek mondható. Egyrészről nagy problémát jelent, hogy a 21-es út teljes mértékben szegregálja a település roma lakosságát, az oktatás is szegregált és hiányos a szaktanári ellátottság. A településen nincs kommunikáció a romák és nem romák között, ezért a helyi közösség is teljesen széttöredezett. Ennek ellenére a mátraverebélyi lakosok, intézmények munkatársai, a helyi önkormányzat nagy lelkesedéssel, tenni akarással és nyitottsággal álltak neki, hogy együtt változtassunk a fennálló helyzeten.

Létrehoztunk egy helyi támogatói csoportot, amelynek célja, hogy minél aktívabban bevonja a helyi szereplőket a település problémáinak pontos felmérésében, és ezt követően minden területen együtt dolgozzunk ki olyan ötleteket, megoldásokat, amelyek a tényleges szükségletekre, helyzetre reflektálnak. A csoport munkájában részt vesznek a roma közösség képviselői, a település és a szociális intézmények vezetői, helyi és országos civil szervezetek, valamint a Habitat for Humanity munkatársai, kutatók és szociális szakemberek, valamint alkalmanként az egyház delegáltjai. Komplex megoldási tervek születtek a lakhatás és szociális ellátás, oktatás, korai fejlesztés és adósságkezelés területén. A helyi támogatói csoport munkáját segíti egy olyan kutatás is, amely a helyi viszonyokat térképezi fel kérdőívek és interjúk készítésével, meglévő dokumentumok és elérhető statisztikai adatok másodelemzésével, valamint nyomon követi a támogatói csoport kéthetente összeülő csapatmunkáját is.

Eddigi sikereink közé sorolhatjuk, hogy – támogatva a helyi önkormányzat munkáját – részt veszünk Mátraverebély új szociális rendeletének megalkotásában, amelyet a település helyzetéhez, igényeihez és szükségleteihez mérten hozunk létre. De talán a legfontosabb, hogy megindult a helyiek között egy olyan kommunikáció, amely eddig egyáltalán nem volt jellemző. Nagyon fontos lenne, hogy a roma lakosság is tudjon beszélni problémáiról, hogy mindenki be legyen vonva a település sorsát érintő intézkedések és megoldási javaslatok megalkotásába, hogy a helyi romáknak is lehetőségük legyen érdekeik érvényesítésére.

Az eddigi pár hónapos munka során egyre jobban összeszokott ez a csoport, egyre jobban megismerjük egymást, mindenki hangosan gondolkodik, és kíváncsi fülekre talál. A helyiek nyíltan beszélnek problémáikról, tapasztalataikról, hogy együtt tudjunk dolgozni rajtuk. Mindezt azért, hogy gyakorlatban is valami olyat tudjunk létrehozni, amelynek valódi és fenntartható eredménye van, és azoknak segít és ott, ahol a legnagyobb szükség van rá.Persze ez még csak a munka kezdete, a java még hátra van, de folyamatban van.

Pataki Vera, a Habitat for Humanity szakpolitikai gyakornoka

A bejegyzés trackback címe:

https://habitat.blog.hu/api/trackback/id/tr755834954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása