A Habitat for Humanity Magyarország lakhatási kérdésekkel foglalkozó blogja

Otthont mindenkinek!

„Álmomban sem gondoltam volna.."

Erika és Isti története

2016. november 17. - Habitat for Humanity Magyarország

„Álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen helyzetbe fogunk kerülni” - meséli Erika egy átmeneti szálló pici szobájában, ami másfél éve az otthont jelenti neki és kisfiának, Istinek.

Őket is a devizahitel tette tönkre

Erika és férje nagy terveket szőttek, boldog családi életre és szép otthonra vágytak. Lakásukat akkor vették, amikor a legnépszerűbb volt a devizahitel és a lakásárak is az egekben voltak. Aztán a hitelt egyre nehezebb volt kigazdálkodni és a férje is egyre rosszabbul viselte a nyomást, majd az állását is elvesztette. Végül el kellett adniuk a lakást, albérletbe költöztek, amiből hamarosan egy újabba költöztek tovább. Egy éven keresztül csak Erika keresetéből élt a család és a rezsire már nem futotta. A lakásból kikapcsolták a villanyt, onnan Erika nővéréhez költöztek, de már csak ketten a kisfiúval.

erika_isti_1000.jpg

„Nem kívánom senkinek, amin mi keresztülmentünk.” – folytatja Erika történetüket. Mindhármukat nagyon megviselte ez az időszak, az apával való kapcsolat is tönkrement, Erika rettenetesen lefogyott. A nővérétől költöztek a SZÉRA átmeneti otthonába. „Először nehéz volt itt, korábban soha nem laktam ilyen intézményben. Az első napot soha nem felejtem el.” – emlékszik vissza Erika.

Egy kis szoba lett az otthon

Az átmeneti otthonban Istinek gyermekpszichológus segített feldolgozni a történeteket, de még mindig jár fejlesztőpedagógushoz és gyógytornára is. Kialakult a napi rutin: hajnalban 4, fél 5-körül kelnek mert ¾-6-kor már el kell indulniuk, hogy Isti időre beérjen az iskolába, édesanyja pedig a munkahelyére. Este kicsivel 7 előtt érnek haza, ekkor tud Isti nekiállni a leckének. A kis szobában egyetlen asztalka van, itt írja a házit, ha mindennel elkészül és elpakol, akkor tudnak csak vacsorázni. Egyedül szombaton tudnak pihenni, mert Erika vasárnap is dolgozik. A nehézségek ellenére Isti kiegyensúlyozott, okos kisfiúként, szinte felnőttként beszél az elmúlt évekről és Erika is sokat mosolyog, pedig lassan letelik az szállón tölthető idő.

Szociális bérlakást újít fel a Habitat

erika_kozos_festes.jpg
„Most már mindketten megnyugodtunk, van jövőképünk.” – mondja Erika. A Habitat ugyanis önkéntesek segítségével egy használaton kívüli zuglói bérlakást újított fel számukra. A munkából kevés szabadidejében Erika is kivette a részét. „Falbontással kezdtük, mert a konyha és az előtér egybe lett nyitva. Új ablak, új bejárati ajtó is lett, és a fürdő is teljesen átalakult.” - osztja meg a közös munkáról az élményeit Erika.

2_konyha_before_after.jpg

                 A konyha az átalakítás előtt és után

 

1_furdo_before_after.jpg

A fürdő az átalakítás előtt és után

 " Innen Istinek is közelebb van az iskola, nekem pedig a munkahelyem.  Szép világos lakás lett, amiben végre saját konyhámban főzhetek.. - meséli a kipakolásra váró dobozok közt Erika. A lakásért a család szociális bérleti díjat fog majd fizetni, ami biztos, hogy megfizethető hátteret fog jelenteni számukra. 

erika.jpg

A Habitat for Humanity Magyarország a XIV. kerület önkormányzatával, a Szociális Rehabilitációs Alapítvánnyal (SZÉRA), illetve a Saint-Gobain Initiatives Alapítvánnyal együttműködésben már harmadik éve segíti az albérlet piacról kiszorult családok saját lakáshoz jutását. Az tavalyi évben a szervezet Második Esély programja keretében összesen két család jutott bérleti joghoz. Számos család önhibáján kívül kerül olyan helyzetbe, hogy nem képes előteremteni a lakhatással járó költségeket. Ahhoz, hogy esélyük legyen egy élhető jövőre, megfizethető szociális bérlakásra van szükségük. Nekik is jár egy második esély.

A Habitat for Humanity Magyarország munkájáról bővebben a http://habitat.hu/ oldalon olvashatsz. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://habitat.blog.hu/api/trackback/id/tr3811968661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varga Zoltan 2017.05.21. 09:39:30

jonapot !!bocsanat villanyszamla részletre 4 ezer ftot tud küldeni 31 ig különben lekapcsoljak!!szamla szam 116 00006 00000000 2576 6862 vargáné szücs csilla erste bank!!
vagy varga zoltan vadna szabadsag tér 15

Varga Zoltan 2017.05.21. 09:40:40

jonapot !!bocsanat villanyszamla részletre 4 ezer ftot tud küldeni 31 ig különben lekapcsoljak!!szamla szam 116 00006 00000000 2576 6862 vargáné szücs csilla erste bank!!
vagy varga zoltan vadna szabadsag tér 15 informacio emailben ....vargazoltan243@gmail.com
süti beállítások módosítása