A Habitat for Humanity Magyarország lakhatási kérdésekkel foglalkozó blogja

Otthont mindenkinek!

Nagy családdal albérlőként: Timi és Lajos története II. rész

2016. augusztus 11. - Habitat for Humanity Magyarország

Tímea és Lajos évekig albérletről albérletre vándoroltak gyermekeikkel, majd más lehetőség hiányában családok átmeneti otthonába költöztek. Az ő otthonkeresési történetük végül jó véget ért a Habitat Második Esély programjának köszönhetően.

Gyerekek, akik nem tudják, hol van az otthon

Kapcsolatuk elején a teljes kilátástalansággal találkoztak: nem volt olyan hely, ahol otthont teremthettek volna, és családi támogatásra sem számíthattak. Két év után, mikor kiderült, hogy Timi gyermeket vár, minden erejüket mozgósították, hogy valami megoldást találjanak, hogy legyen hol lakniuk. Mindketten keményen dolgoztak, hogy találjanak legalább egy albérletet, és végül sikerrel jártak. Azóta folyamatosan albérletről albérletre jártak, de nem sikerült az elmúlt 7 évben tartós, megfizethető lakhatási megoldást találniuk és volt, hogy egy évben többször is költözniük kellett.

Azt is megéltük, hogy a gyerekek nem tudták, hogy hová fogunk megérkezni, amikor azt mondtuk, hazamegyünk."- mesélte Lajos.

 

Esélyt kaptak programunkkal

Néhány évvel ezelőtt egyszer már kénytelenek voltak családok átmeneti otthonában élni, mert nem találtak más megoldást. Ekkor is mindent elkövettek, hogy rendezzék az életüket, és a  hajléktalanságból kivezető utak hiánya miatt, ismét piaci albérletbe költöztek. 2014. októberében bérbeadójuk hirtelen eladta a lakást a fejük fölül, csak néhány napot hagyva számukra a kiköltözésre. Ilyen rövid idő alatt lehetetlen volt másik albérletet találniuk, ezért kérték felvételüket a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány Csömöri Családok Átmeneti Otthonába. A család rendben tudta fizetni az otthon díját és az intézményen belül kötelező megtakarítást is, így 2015 decembere óta az alapítvány „kiléptető” lakásában élnek[1].Innnen fognak idén beköltözni egy XV. kerületi szociális bérlakásba. A rossz állapotú, használaton kívüli lakást az önkormányzat ajánlotta fel a Habitat for Humanity Második Esély programjához, amit a szervezet önkéntesek és a leendő lakók segítségével újít fel.

lajos_fekvo.jpgLajos szabadnapjain - és Tímea is, ha talál felügyeletet a gyerekeknek – lelkesen kiveszi a részét a felújításban.

Tervezhető, biztos jövőt adó otthon

Bár ebben a családban az öt gyerekek közül „egyik kicsi, másik pici”, mégis mindenki kiemelt figyelmet kap a szülőktől: a gyerekeket szeretetben és odafigyelve nevelik. Megtakarításuknak köszönhetően a gyerekek álmát is meg tudják majd valósítani: a nagylány - aki idén kezdi az iskolát – hercegnős ágyra vágyik, a három nagyobb fiú – akik ősztől együtt fognak óvodába járni – emeletes ágyakat kapnak. A legkisebb fiú bölcsibe íratását is tervezi a család, hogy részmunkaidőben Tímea is dolgozni tudjon. Lajos több munkahelyen is dolgozik, főállása mellett a közeli filmgyárban is sokat foglalkoztatják. „Már kilenc éve dolgozok statisztaként és nagyon élvezem ezt a munkát. Olyan sztárokkal is dolgoztam már, mint Bruce Willis! – mesélte Lajos.

lajos_timi_onkentesek.jpgIdén összesen négy, üresen álló önkormányzati lakást újít fel a Habitat a Második Esély programja keretében, a Saint-Gobain Initiatives Alapítvány támogatásával, a Szociális és Rehabilitációs Alapítvánnyal, Zugló- és a XV. kerület önkormányzataival partnerségben és önkéntesek segítségével. A fenti képen Timi és Lajos (bal oldalt) az amerikai Thrivent csoport önkénteseivel.

A biztos otthon lehetőséget ad számukra a tervezésre, egy kiszámítható, jobb életre. A beköltözést követő egy évben a SZÉRA szociális munkása fogja segíteni őket a mindennapi problémák megoldásában, az átmeneti nehézségek áthidalásában. Sajnos rajtuk kívül még több ezer családnak van szüksége hasonló megoldásra, de megfizethető önkormányzati bérlakások hiányában a családok átmeneti otthonában élők számára nincs más út, mint a bizonytalan és drága piaci bérlakásszektor. A Habitat for Humanity Magyarország hosszú távú célja, hogy a Második Esély program mintává váljon és országos, rendszerszintű megoldások szülessenek a hasonló helyzetű családok lakhatási problémájának megoldására.

Támogasd a Habitat for Humanity Magyarországot, hogy minél több lakhatási szegénységben élő emberen segíthessünk!

 

[1] A „kiléptető” lakás egy intézményi férőhelyként működtetett átlagos lakás a XV. kerületben, amit az alapítvány biztosít meghatározott időre a család számára. Az itt töltött idő alatt családgondozó segíti a családot a mindennapi nehézségek megoldásában.

A bejegyzés trackback címe:

https://habitat.blog.hu/api/trackback/id/tr908727510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása