A Habitat for Humanity Magyarország lakhatási kérdésekkel foglalkozó blogja

Otthont mindenkinek!

Az önkéntesek elismerésben és barátságban kapják a „fizetést”

2013. február 26. - Habitat for Humanity Magyarország

Kutyasétáltatás, felolvasás, építkezés, biciklis felvonulás vagy más szabadtéri rendezvény koordinálása, ez csak néhány példa abból a rengeteg lehetőségből, amit önkénes munkaként választhatunk ma Magyarországon. Az Európai Érték Vizsgálat néhány éve gyűjtött adatai szerint a magyar lakosság 10-15%-a végez önkéntes munkát. A legnépszerűbbek az állatok és gyerekek gondozásával összefüggő feladatok, kevesebben végeznek olyan „problémás” munkát, mint például a hajléktalanellátás. Az önkéntesek többsége a 35-55 év közötti korosztályból kerül ki. Motivációjuk elsősorban az, hogy segítsenek másokon, de fontos a kapott elismerés és az új kapcsolatok, ismeretségek kiépítése is.

Habár az utóbbi években nőtt az önkéntes munka népszerűsége, messze vagyunk még az önkéntességben listavezető nyugat-európai országoktól. Ausztriában, Hollandiában, Svédországban és Németországban ugyanis a lakosság legalább fele végez valamilyen önkéntes munkát.

A 35 év alatti korosztályban is növekedés tapasztalható az önkéntesek számában. Ezt a tendenciát nyilván erősíti majd az a kormányrendelet, amely a 9-12. osztályos diákok körében kötelezővé teszi, hogy érettségi előtt 50 óra közösségi szolgálatot végezzenek. A rendelet hatályba lépése ellentétes véleményeket váltott ki, nem reprezentatív kutatásunk szerint azonban a diákok nem szomorkodnak. Rengeteg lehetőség közül választhatnak, mindenki megtalálja a személyiségéhez illő feladatot, miközben új ismeretségeket köthet, vagy tovább mélyítheti a már meglévőket. Diákok körében egyre népszerűbb az utazással egybekötött önkénteskedés is. Számos diákszervezet és független civil szervezet foglalkozik önkéntesek közvetítésével Európába, az Egyesült Államokba vagy valamelyik fejlődő országba.

A Habitat for Humanity idén bővíti ki önkéntesprogramját. A szervezethez jelentkező önkéntesek rászorulók otthonainak felújításában, energiatakarékosabbá tételében vehetnek részt. Az önkéntes napok jó hangulatú, baráti csapatmunkával telnek, ráadásul az önkéntesek közben hasznos tapasztalatra tehetnek szert a lakások energiatakarékosabbá tételében. Az építkezés során találkozhatnak a segített családokkal, akiknek az életében valódi, pozitív változást idézhetnek elő a munkájukkal.

A Habitat önkéntesprogramjáról a következő bejegyzésekben még több részletet árulunk el.

A bejegyzés trackback címe:

https://habitat.blog.hu/api/trackback/id/tr725098522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása