A Habitat for Humanity Magyarország lakhatási kérdésekkel foglalkozó blogja

Otthontalan, beteg gyerekek

2016. november 25. - Habitat for Humanity Magyarország

 Mónika három beteg gyermekkel került az utcára. Évek óta átmeneti szállókon élnek, miközben gyermekelhelyezési perben küzd fiáért és két lányáért.

Egy válással kezdődött minden

Mónika férjével és gyermekeikkel bérlakásban éltek, de nem tudták fizetni a bérleti díjat. A nehézségek a házasságot is megviselték, és Mónika hiába próbálta menteni a kapcsolatot, már három éve külön élnek a gyerekek apjától. Ebben a nehéz időszakban volt, hogy 4 hónapon keresztül csak GYES-ből éltek, miközben a gyerekek különleges diétája miatt az étkezés is nagyon sokba kerül, nem beszélve a gyógyszerek áráról.

monika.jpg

Egy ritka betegséggel is meg kell küzdeniük

Vidéki átmeneti otthonból Budapestre, egy speciális iskolába járnak a tartósan beteg gyerekek, a nagyok már az intézmény foglalkoztató részébe. Nagyfiú már elmúlt húsz éves, de a későn diagnosztizált betegség miatt súlyosan károsodott az idegrendszere. A nagyobb és a kisebb lányt is ugyanez a betegség sújtja, de szerencsére náluk már korábban felismerték a ritka emésztési rendellenességet, ezért ők szellemileg kevésbé károsodtak. Sajnos a betegség sok szövődménnyel jár, így több szakorvoshoz kell járniuk felülvizsgálatra. Az állapotuk a szigorú diétával fenntartható, de a szemük sajnos így is romlik, pár évente műtétre van szükség.

monika_epit.jpg

Erőt merít a gyerekekből

Egyedülálló anyaként három beteg gyermekkel még biztos anyagi háttérrel is nehéz, de otthontalanul igazán erőt próbáló. Mónika és a gyerekek egymás szeretetéből erőt merítve mégis megbirkóznak a mindennapokkal. „Nekem a gyerekeim a legfontosabbak és próbálom nem elhagyni magam.”- mondja Mónika, aki minden reggel négy órakor kel, hogy reggel elő tudja készíteni a gyógyszereket. A gyerekek is csak fél 5-ig lustálkodhatnak, mert 6-kor már indul a HÉV, és az iskolába több mint egy órán át tart az út. Az édesanyjuk délután háromkor megy a gyerekekért az iskolába, mikor visszaérnek a szállóra, akkor főz, mos, takarít, majd a másnapi étel csomagolása van hátra, amit a gyerekek magukkal visznek. Az esti gyógyszerek beadása után, 9-10 óra körül kerülnek ágyba.

monika_epit3.jpg

Valódi otthonba költözhetnek

A Habitat for Humanity segítségével Mónika és a gyerekek végre saját otthonhoz jutnak: egy üresen álló, zuglói szociális bérlakást újítanak fel számukra önkéntesek bevonásával. „Én is dolgoztam az építkezésen” – meséli lelkesen Mónika. „Kapartuk a falat, szedtük le a fűrészporos tapétát, aztán gletteltünk és festettünk.” A lakásban újak lesznek a villanyvezetékek, az ajtók és az ablakok is. A megfizethető szociális bérlakás nemcsak biztos otthont, de lehetőséget is ad az előrelépésre. „Ha beköltözünk, szeretnék 4 órás munkát vállalni. Miközben a gyerekek iskolában lesznek, én dolgozhatnék a szupermarketben, ami egy metrómegállóra van a lakástól.” – mondja Mónika, aki most végre tervezheti a jövőt. A gyerekek is lehetőséget fognak kapni egy kicsivel nagyobb önállóságra: „A lányoknak készül egy galéria, ahol külön aludhatnak. Így lesz egy kis saját terük is.” 

Idén összesen négy, üresen álló önkormányzati lakást újít fel a Habitat a Második Esély programja keretében, a Saint-Gobain Initiatives Alapítvány támogatásával, a Szociális és Rehabilitációs Alapítvánnyal, Zugló- és a XV. kerület önkormányzataival partnerségben és önkéntesek segítségével. Mónikáékon kívül még sok családnak és egyedülálló anyának lenne szüksége szociális bérlakásra. Ezt a helyzetet csak egy igazságos lakáspolitika, és sok megfizethető bérlakás kialakítása oldatja meg.

 

Támogasd a Habitat for Humanity Magyarországot, hogy minél több lakhatási szegénységben élő emberen segíthessünk!

„Álmomban sem gondoltam volna.."

Erika és Isti története

„Álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen helyzetbe fogunk kerülni” - meséli Erika egy átmeneti szálló pici szobájában, ami másfél éve az otthont jelenti neki és kisfiának, Istinek.

Őket is a devizahitel tette tönkre

Erika és férje nagy terveket szőttek, boldog családi életre és szép otthonra vágytak. Lakásukat akkor vették, amikor a legnépszerűbb volt a devizahitel és a lakásárak is az egekben voltak. Aztán a hitelt egyre nehezebb volt kigazdálkodni és a férje is egyre rosszabbul viselte a nyomást, majd az állását is elvesztette. Végül el kellett adniuk a lakást, albérletbe költöztek, amiből hamarosan egy újabba költöztek tovább. Egy éven keresztül csak Erika keresetéből élt a család és a rezsire már nem futotta. A lakásból kikapcsolták a villanyt, onnan Erika nővéréhez költöztek, de már csak ketten a kisfiúval.

erika_isti_1000.jpg

„Nem kívánom senkinek, amin mi keresztülmentünk.” – folytatja Erika történetüket. Mindhármukat nagyon megviselte ez az időszak, az apával való kapcsolat is tönkrement, Erika rettenetesen lefogyott. A nővérétől költöztek a SZÉRA átmeneti otthonába. „Először nehéz volt itt, korábban soha nem laktam ilyen intézményben. Az első napot soha nem felejtem el.” – emlékszik vissza Erika.

Egy kis szoba lett az otthon

Az átmeneti otthonban Istinek gyermekpszichológus segített feldolgozni a történeteket, de még mindig jár fejlesztőpedagógushoz és gyógytornára is. Kialakult a napi rutin: hajnalban 4, fél 5-körül kelnek mert ¾-6-kor már el kell indulniuk, hogy Isti időre beérjen az iskolába, édesanyja pedig a munkahelyére. Este kicsivel 7 előtt érnek haza, ekkor tud Isti nekiállni a leckének. A kis szobában egyetlen asztalka van, itt írja a házit, ha mindennel elkészül és elpakol, akkor tudnak csak vacsorázni. Egyedül szombaton tudnak pihenni, mert Erika vasárnap is dolgozik. A nehézségek ellenére Isti kiegyensúlyozott, okos kisfiúként, szinte felnőttként beszél az elmúlt évekről és Erika is sokat mosolyog, pedig lassan letelik az szállón tölthető idő.

Szociális bérlakást újít fel a Habitat

erika_kozos_festes.jpg

Idén összesen négy, üresen álló önkormányzati lakást újít fel a Habitat a Második Esély programja keretében, a Saint-Gobain Initiatives Alapítvány támogatásával, a Szociális és Rehabilitációs Alapítvánnyal, Zugló- és a XV. kerület önkormányzataival partnerségben és önkéntesek segítségével.

„Most már mindketten megnyugodtunk, van jövőképünk.” – mondja Erika. Hamarosan saját otthonhoz jutnak a Habitat for Humanity Második Esély programjának köszönhetően. A Habitat önkéntesek segítségével egy használaton kívüli zuglói bérlakást újít fel számukra. A munkából kevés szabadidejében Erika is kiveszi a részét. „Falbontással kezdtük, mert a konyha és az előtér egybe lesz nyitva. Új ablak, új bejárati ajtó is lesz, és a fürdő is teljesen átalakul.” - osztja meg a közös munkáról az élményeket és a terveket. A lakásért szociális bérleti díjat fognak majd fizetni, ami biztos, megfizethető hátteret fog jelenteni számukra. Jövőre már innen indulhatnak el minden nap, az iskola és a munkahely is könnyebben lesz megközelíthető, Erika újra saját háztartást vezethet és Isti is íróasztalnál fog tanulni. „Igazi otthonunk lesz és az is sokat számít, hogy a nővérem a közelben lesz. Könnyebb lesz majd minden.”- fogalja össze Erika.

Támogasd a Habitat for Humanity Magyarországot, hogy minél több lakhatási szegénységben élő emberen segíthessünk!


Nem ajándékokra, hanem lehetőségre van szükség

A Habitat for Humanity kampányt indított az otthontalan családok megsegítésére. Szekeres Nórával, a Habitat Második Esély programjának nagykövetével a kampány kapcsán az otthonról, és azokról a szerencsétlen helyzetbe került családokról beszélgettünk, akik nem tudják megfizetni lakhatásukat.

gellert_nora.jpg

Habitat: A Habitat for Humanity azért dolgozik, hogy mindenki megfizethető, méltó otthonban élhessen, ezért hoztuk létre a Második Esély programot is, amivel átmeneti otthonban élő családokat juttatunk szociális bérlakáshoz. Miért fontos számodra ez az ügy?

Sz. N.: Mindenki számára alap, hogy biztonságot adó otthonból indulhasson el minden reggel és legyen hová hazatérnie. E nélkül nem lehet emberhez méltó életet felépíteni.

Habitat: Magyarországon közel 300.000 családnak van szüksége megfizethető bérlakásra. Ennyi család számára csak összefogással lehet lehetőséget teremteni, ezért minden támogatás, a legkisebb is fontos.  Mit emelnél ki leginkább a programról?

Sz. N.: Nagyon örülök annak, hogy ez egy nagy összefogással létrejött program, civilek mellett vállalatok és az önkormányzatok is beálltak az ügy mögé.  Fontos az is, hogy valóban rászorulókhoz jut el a segítség, azokhoz, akik a kitörésért küzdenek. Az otthonteremtés mellett a Második Esély program képzési eleme is fontos, mert ez hosszú távon biztosítja azt, hogy a hátrányos helyzetből indulva is képesek legyenek az otthonteremtésre és fenn is tudják majd tartani azt.

Ez nem egy ajándék, hanem egy  lehetőség, és én úgy látom, hogy akik megkapják ezt a lehetőséget azok tudnak is vele élni.

Fontos az is, hogy az otthonhoz jutó emberek a programban „felnőnek a feladathoz” ahogy a szociális munkások segítik őket és nem engedik el a kezüket. Sokan otthonról nem kaphatták meg azt a mintát, amivel az életben helyt tudnának állni és így azt is megtanulhatják, hogyan kell beosztani a pénzt, vagy hogyan kell hivatalos dolgokat elintézni. A résztvevő családok már bizonyítottak és jó lenne, ha minél többen megkapnák erre az esélyt!

 

Támogasd a Habitat for Humanity Magyarországot, hogy minél több lakhatási szegénységben élő emberen segíthessünk!

Mit jelentenek valójában a nagy sportesemények egy országnak?

Most, hogy még zajlik Rióban az olimpia, a magyar sajtóban és blogoszférában is több cikk jelent meg arról, hogy mennyire költséges egy ilyen esemény, és mekkora terhet ró a rendező országokra: nem csak most Brazíliában, hanem a  korábbi  játékokat rendező országok esetében is.  A hatalmas költségek és a később kihasználatlan sportlétesítmények mellett probléma, hogy  minden alkalommal nagyon sok embert lakoltatnak ki, hogy helyet csináljanak a később csak üresen álló olimpiai létesítményeknek.

A Lakhatáshoz való jog és a Kilakoltatások Központjának (Centre on Housing Rights and Evictions, COHRE) szakértői szerint Pekingben közel másfél millió embert lakoltattak ki a játékok miatt. Londonban is szociális bérlakások lakói veszítették el otthonaikat az „olimpia jegyében”. A kilakoltatások áldozatai általában szegényebb, kiszolgáltatottabb emberek, akik kevésbé tudják felemelni a hangjukat, és lakhatásuk elvesztése után gyakran kilátástalan helyzetbe kerülnek. Nem történt ez másképp Rióban sem. Ráadásul Brazília az olimpia előtt mindössze két évvel egy másik gigantikus sporteseményt, foci világbajnokságot rendezett.

brasil.jpg

A foci VB  nem lendítette fel az országot sem gazdaságilag, sem társadalmilag, nem hagyott hátra mást, mint infrastrukturális problémákat és kilakoltatott emberek tömegeit, ami már egy baljós jel lehetett volna az olimpiára nézve is. A VB kedvéért is több mint 250 ezer embert lakoltattak ki otthonából.  Sokan közülük egyáltalán nem kaptak kárpótlást, akik pedig részesültek benne, ők olyan alacsony összeget kaptak kárpótlásként, hogy abból nehezen tudtak a közelben, vagy városi környezetben lakást venni. Ez azért is történhetett, mert a tulajdonjogok rendszere ellentmondásos a brazil jogrendszerben. A szegény családok általában szegénytelepeken élnek, ahol általában tisztázatlan a telek tulajdonjoga, amin otthonuk áll. Bár van olyan jogszabály, amely garantálná ezen családoknak is a biztos jogviszonyt az építési telkükre, a földterületek legalizálása viszont hosszú és bonyolult folyamat. Előfordul, hogy 20 éven keresztül foglalkozik egy-egy ilyen legalizációs üggyel a brazil igazságszolgáltatás, és még akkor sem biztos, hogy egyértelmű megoldás születik.

Rengeteg olyan család van, akiket még a foci vébé miatt lakoltattak ki és még mindig nem kaptak kompenzációt. Az északkeleti Pernambuco tartományban 200 család,  - akik 40 éve éltek házaikban,  - most pereli a tartományi kormányt kilakoltatásuk miatt. A családokat a vébére készülő buszpályaudvar építése miatt küldték el otthonaikból, ráadásul úgy, hogy csak nagyon rövid idővel a kilakoltatás előtt kaptak arról értesítést és sokakat rendőri brutalitás is ért, amikor megpróbáltak tiltakozni otthonaik lebontása ellen. A legfelháborítóbb, hogy a mai napig semmi nem épült volt házaik helyén. A buszpályaudvar – sok más tervezett létesítményhez hasonlóan – nem készült el a vébére. .

A Habitat brazíliai szervezete aláírásokat gyűjt egy petícióra, amiben a tartományi bíróságot és a kormányt kérik, hogy kompenzálja megfelelően a károsult családokat. Hasonlóan súlyos esetek, jogtalan vagy értelmetlen kilakoltatások, megfelelő pénzügyi kárpótlás nélküli kiköltöztetések az olimpiai előkészületeket is végigkísérték – most is döntően a szegény családokat sújtva.

A brazíliai Habitat a következő kérdésekre kíváncsi a Riói olimpiával kapcsolatban:

Mi lesz azokkal az emberekkel, akiket a játékok miatt lakoltattak ki? Rió az egyik legdrágább város az országban. Még egy favelában (nyomornegyedben) is 40 ezer dollár körüli ára van egy házikónak. Az ezekben élők közül sokan évtizedek óta építgetik házaikat, megfelelő kompenzáció nélküli kilakoltatásuk után szinte biztos, hogy rosszabb helyzetbe kerülnek, sokan otthontalanná is válhatnak.

Mi fog történni az épületekkel, infrastrukturális fejlesztésekkel, az olimpiai faluval? Szellemvárossá válik az olimpiai negyed, kihasználatlanul fognak omladozni a sportcsarnokok – mint ahogy arra sok példa volt már – vagy tényleg luxus lakónegyed lesz az olimpiai faluból, ahogy azt nyilatkozták? Sok helyi szervezet, csoport és lakos kampányolt azért, hogy az olimpiai faluból szociális bérlakások legyenek.

Brazíliában létezik egy szabályozás, amely kötelezővé teszi, hogy minden épületnek legyen társadalmi célja, ezért semmilyen ingatlan nem állhat kihasználatlanul. Ennek ellenére ma Brazília-szerte kb. 7 millió lakás áll üresen, sokkal több, mint ahány hajléktalan család van.  A brazil szabályozás és a gyakorlat a földbirtokosok érdekeit részesíti előnyben azokkal szemben, akik csak „foglalják” a földeket. A Habitat „Solid Ground” kampányával azért küzd, hogy Brazília kb. 50 millió rossz és bizonytalan lakhatási körülmények között élő lakosának megfelelő, megfizethető lakhatás jusson, legalizált telkekkel és lakhatással, és hogy az üresen álló ingatlanokat szociális bérlakásként hasznosítsák.  Pozitív hagyatéka is lehetne az olimpiának, ha a sportolóknak épített faluból nem kizárólag a jómódúaknak szóló lakópark lenne, hanem szociális lakásokként hasznosítanák.

A cikket a brazil Habitat for Humanity blogbejegyzése alapján írtuk.

 

Nagy családdal albérlőként: Timi és Lajos története II. rész

Tímea és Lajos évekig albérletről albérletre vándoroltak gyermekeikkel, majd más lehetőség hiányában családok átmeneti otthonába költöztek. Az ő otthonkeresési történetük végül jó véget ért a Habitat Második Esély programjának köszönhetően.

Gyerekek, akik nem tudják, hol van az otthon

Kapcsolatuk elején a teljes kilátástalansággal találkoztak: nem volt olyan hely, ahol otthont teremthettek volna, és családi támogatásra sem számíthattak. Két év után, mikor kiderült, hogy Timi gyermeket vár, minden erejüket mozgósították, hogy valami megoldást találjanak, hogy legyen hol lakniuk. Mindketten keményen dolgoztak, hogy találjanak legalább egy albérletet, és végül sikerrel jártak. Azóta folyamatosan albérletről albérletre jártak, de nem sikerült az elmúlt 7 évben tartós, megfizethető lakhatási megoldást találniuk és volt, hogy egy évben többször is költözniük kellett.

Azt is megéltük, hogy a gyerekek nem tudták, hogy hová fogunk megérkezni, amikor azt mondtuk, hazamegyünk."- mesélte Lajos.

 

Esélyt kaptak programunkkal

Néhány évvel ezelőtt egyszer már kénytelenek voltak családok átmeneti otthonában élni, mert nem találtak más megoldást. Ekkor is mindent elkövettek, hogy rendezzék az életüket, és a  hajléktalanságból kivezető utak hiánya miatt, ismét piaci albérletbe költöztek. 2014. októberében bérbeadójuk hirtelen eladta a lakást a fejük fölül, csak néhány napot hagyva számukra a kiköltözésre. Ilyen rövid idő alatt lehetetlen volt másik albérletet találniuk, ezért kérték felvételüket a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány Csömöri Családok Átmeneti Otthonába. A család rendben tudta fizetni az otthon díját és az intézményen belül kötelező megtakarítást is, így 2015 decembere óta az alapítvány „kiléptető” lakásában élnek[1].Innnen fognak idén beköltözni egy XV. kerületi szociális bérlakásba. A rossz állapotú, használaton kívüli lakást az önkormányzat ajánlotta fel a Habitat for Humanity Második Esély programjához, amit a szervezet önkéntesek és a leendő lakók segítségével újít fel.

lajos_fekvo.jpgLajos szabadnapjain - és Tímea is, ha talál felügyeletet a gyerekeknek – lelkesen kiveszi a részét a felújításban.

Tervezhető, biztos jövőt adó otthon

Bár ebben a családban az öt gyerekek közül „egyik kicsi, másik pici”, mégis mindenki kiemelt figyelmet kap a szülőktől: a gyerekeket szeretetben és odafigyelve nevelik. Megtakarításuknak köszönhetően a gyerekek álmát is meg tudják majd valósítani: a nagylány - aki idén kezdi az iskolát – hercegnős ágyra vágyik, a három nagyobb fiú – akik ősztől együtt fognak óvodába járni – emeletes ágyakat kapnak. A legkisebb fiú bölcsibe íratását is tervezi a család, hogy részmunkaidőben Tímea is dolgozni tudjon. Lajos több munkahelyen is dolgozik, főállása mellett a közeli filmgyárban is sokat foglalkoztatják. „Már kilenc éve dolgozok statisztaként és nagyon élvezem ezt a munkát. Olyan sztárokkal is dolgoztam már, mint Bruce Willis! – mesélte Lajos.

lajos_timi_onkentesek.jpgIdén összesen négy, üresen álló önkormányzati lakást újít fel a Habitat a Második Esély programja keretében, a Saint-Gobain Initiatives Alapítvány támogatásával, a Szociális és Rehabilitációs Alapítvánnyal, Zugló- és a XV. kerület önkormányzataival partnerségben és önkéntesek segítségével. A fenti képen Timi és Lajos (bal oldalt) az amerikai Thrivent csoport önkénteseivel.

A biztos otthon lehetőséget ad számukra a tervezésre, egy kiszámítható, jobb életre. A beköltözést követő egy évben a SZÉRA szociális munkása fogja segíteni őket a mindennapi problémák megoldásában, az átmeneti nehézségek áthidalásában. Sajnos rajtuk kívül még több ezer családnak van szüksége hasonló megoldásra, de megfizethető önkormányzati bérlakások hiányában a családok átmeneti otthonában élők számára nincs más út, mint a bizonytalan és drága piaci bérlakásszektor. A Habitat for Humanity Magyarország hosszú távú célja, hogy a Második Esély program mintává váljon és országos, rendszerszintű megoldások szülessenek a hasonló helyzetű családok lakhatási problémájának megoldására.

Támogasd a Habitat for Humanity Magyarországot, hogy minél több lakhatási szegénységben élő emberen segíthessünk!

 

[1] A „kiléptető” lakás egy intézményi férőhelyként működtetett átlagos lakás a XV. kerületben, amit az alapítvány biztosít meghatározott időre a család számára. Az itt töltött idő alatt családgondozó segíti a családot a mindennapi nehézségek megoldásában.

Nagy családdal albérlőként: Timi és Lajos története I. rész

Hogyan lehet ma gyerekekkel megfizethető albérletet találni? Az egyre inkább költőinek számító kérdésre sok ezer családhoz hasonlóan Tímea és Lajos sem találta választ, amikor két évvel ezelőtt albérletüket, ahol öt gyermekükkel éltek - a tulajdonos eladta. Számukra szerencsés véget ért a sok megpróbáltatás, elmondjuk, hogyan.

Családi háttér nélkül

Timi és Lajos 9 éve alkotnak boldog párt, és olyan harmónia sugárzik belőlük, hogy az ember nem is hinné, milyen megpróbáltatások állnak mögöttük. Timinek édesanyja betegsége miatt hamar fel kellett nőnie, alig múlt 18 éves, mikor gyámja lett a saját húgának, és két öccséről is gondoskodni próbált, de ők gyermekotthonba kerültek. Lali 15 évesen már árva volt, nem volt senki, aki gondoskodott volna róla. Nehéz gyermekkoruk után felnőttként évek óta azért küzdenek, hogy saját gyermekeiknek ne kelljen hasonló körülmények között felnőnie, hanem biztonságos meleg otthonuk lehessen. Kislányuk születése után négy kisfiuk született az évek alatt, mert mindketten nagy családot szerettek volna.

lajos_timi1_kicsi.jpg

Megfizethető lehetőséget kaptak

Timi és Lajos csillogó szemmel veri a vakolatot és hordja a sittet a júliusi hőségben egy XV. kerületi bérlakás udvarán. A tűző napon száll a por, de a Habitat építésvezetőjének irányításával dolgozó pár, az amerikai önkéntesekkel együtt remek hangulatban dolgozik a lakás felújításán. A használaton kívüli bérlakást a Habitat Második Esély programjához ajánlotta fel az önkormányzat, amit a jövőben Tímeáék otthonuknak hívhatnak és szociális bérleti díjat fognak érte fizetni.

Több ezer családnak jelentene megoldást

Lajosnak és családjának hosszú út vezetett a Habitat programjáig. Idén összesen négy, üresen álló lakást újít fel a Habitat a Második Esély programja keretében a Saint-Gobain Initiatives Alapítvány támogatásával, a Szociális és Rehabilitációs Alapítvánnyal, Zugló- és a XV. kerület önkormányzataival partnerségben valósít meg. Segítségükkel Tímeáékon kívül még három család jut biztos otthonhoz. A rossz állapotú, üresen álló lakások felújítására sem az önkormányzatoknak, sem a szociális bérlakást kérelmezőknek nincs anyagi lehetősége. A Habitat for Humanity Magyarország hosszú távú célja, hogy programja mintává váljon és országos rendszerszintű megoldások szülessenek a hasonló helyzetű családok lakhatási problémájának megoldására.  

Támogasd a Habitat for Humanity Magyarországot, hogy minél több lakhatási szegénységben élő emberen segíthessünk!

Csak kapkodom a fejem, mennyire könnyen kerülhetünk utcára..

A Habitat for Humanity Magyarország kampányt indított az otthontalan családok megsegítésére.  Papp Szabival, a Supernem frontemberével a kampány kapcsán az otthonról, az apaságról és azokról a szerencsétlen helyzetbe került családokról beszélgettünk, akik nem tudják megfizetni lakhatásukat.

Habitat: A Habitat for Humanity azért dolgozik, hogy mindenki megfizethető, méltó otthonban élhessen.  Apaként neked mit jelent az otthonod?

 p21.jpg

P.SZ.: Apaként, szülőként megváltoznak a játékszabályok. Nem én, hanem ő van az első helyen, persze magadat nem a padló alá döngölve. A gyerekemnek éreznie, tudnia kell azt, hogy biztonságban van, hogy figyelnek rá.  Ehhez viszont nekünk szülőknek is figyelnünk kell egymásra, figyelnünk kell magunkra, és azoknak az embereknek is figyelniük kell ránk, akik a társadalmat befolyásoló döntéseket hozzák.

Habitat: Magyarországon közel 300.000 családnak van szüksége megfizethető bérlakásra. Az utcára kerülő családok teljesen szétszakadnak: a kiskorú gyerekek állami gondozásba kerülnek, a szülők hajléktalan szállóra vagy az utcára. Sokan az utcára kerülve veszítik el munkájukat, és ezzel a reményt is arra, hogy valaha talpra tudjanak állni. Mit gondolsz erről  problémáról?

P.SZ.: Én úgy gondolom, hogy egy igazi otthon nélkül az ember nem tud igazán megnyugodni, nem tud igazán magára koncentrálni, megtanulni kívülről nézni saját magát és felfedezni a helyét a világban, így hasznos része lenni a társadalomnak, munkájával, hozzáállásával előbbre vinni, segíteni azt.

A gyermekvállalás egy nagyon kényes dolog, és egyben az élet értelme is! Csak kapkodom a fejem, mennyire könnyen kerülhetünk utcára, akár egy félregépelés miatt.

A kisgyermekes családok vannak a legnagyobb veszélyben, ugyanis a nyomás, a szülői felelősség, a jövővel való foglalkozás és a labilitás nyomasztó érzése sok magyar család életét árnyékolja be. Ezzel a kérdéssel, - akárcsak az egészségüggyel  - az éppen porondon levő kormánynak kötelessége lenne foglalkozni, mert az alapoktól az életbe való kilépés nehéz útválasztóinál kell segítséget adni ahhoz, hogy egészséges emberek,  egészséges társadalmat  alkothassanak!

Hiszek abban, és a saját bőrömön is tapasztalom, ha eggyel jobban odafigyelsz a melletted álló, melletted élő emberre akkor nem csak az ő napját, életét teheted szebbé, hanem a tiédet is! A civil szervezetek jelenlétükkel, munkájukkal biztonságot hoznak a rászoruló emberek életében.

 

Segítsd az otthontalan családokat, támogasd a Habitat for Humanity-t!

 

 

Lehetőséget kaptak és tudnak élni vele

„Teljesen megkönnyebbültem, nincsenek szorongásaim, mert már biztonságban tudhatom a gyerekeimet.” – meséli Csaba, aki családjával áprilisban költözött a Habitat Második Esély programjának segítségével átmeneti otthonból szociális bérlakásba.

Látogatásunkkor a nagymama éppen süteményt süt a konyhában, a finom illat betölti a szoba-konyhás lakást. Csaba és párja, Annamari két gyermeket nevel: a tinédzser Vanesszát és kishúgát, Biankát. A családnak soha nem volt saját lakása. Csaba és Annamária keményen dolgoztak azért, hogy megadják gyermekeiknek mindazt, amire szükségük van. A magas albérlet árak miatt azonban csak a SZÉRA által fenntartott családok átmeneti otthonában találtak megfizethető lakhatási lehetőséget. Itt kerültek kapcsolatba a Habitat for Humanity-vel, melynek Második Esély programja otthontalan családokat segít szociális bérlakáshoz

csaba_045.jpgA Szociális Rehabilitációs Alapítvánnyal együttműködésben a Procter and Gamble támogatásával és Zugló Önkormányzatának segítségével tudta a Habitat 2015-ben  Második Esély programját megvalósítani és ezzel új életet biztosítani Csabának és családjának..

„Mióta beköltöztünk, közelebb kerültünk egymáshoz.”  – meséli Annamari, hogy mi minden változott meg az életükben azóta, mióta végre saját otthonukban élhetnek. A szállón csak 3 órán keresztül fogadhattak látogatót, most viszont a nagymama nagyon sokat tud segíteni. Biankát már beíratták az óvodába, és Annamari reméli, hogy a kislány hamarosan elkezdhet oviba járni, hogy ő teljes munkaidőben dolgozhasson.

Az egyik lehetőség hozza a másikat

Csabát a munkáltatója beiskolázta autóvezetői tanfolyamra, így most a munka mellett tanul és örül, hogy megszerezheti a jogosítványt. A jogosítvánnyal a cégen belül is több lehetősége lesz, ez előrelépést jelent. „A szálló messze volt, nehezen tudtam volna még a tanfolyamra is külön bejárni onnan, meg nem is tudom hová mentünk volna, ha letelik az idő. Lehet, hogy a munkámat is ott kellet volna hagynom.”  – meséli Csaba, ugyanis az átmeneti szállókon csak korlátozott ideig lakhatnak a családok.

csaba_031.jpg

Csabáéknak további tervei is vannak: szeretnék majd galériával bővíteni a lakást, hogy Vanesszának, a nagylánynak is külön tere lehessen. Neki is közelebb van az iskola, most már a barátai is meg tudják látogatni és nem szégyelli már, hogy hol laknak.

„Mivel lehetőséget kaptunk, szeretnénk megmutatni, hogy meg is érdemeltük és tudunk építeni a lehetőségre. Azt is szeretnénk, ha mások is kapnának ilyen lehetőséget és tudnának élni vele, haladni úgy, mint mi.”– mondja búcsúzóul Csaba.

A Habitat Második Esély programja idén is folytatódik. Kérjük, add adód 1%-át a Habitat for Humanity-nek, hogy minél több családnak biztosíthassunk méltó otthont!

Adószám: 18672772-2-42

csaba_005.jpg

Esélyt kaptak a boldogságra

"Most érzem azt, hogy megnyugodhatunk, nem kell már aggódnunk, végre igazi család lettünk. A program nélkül esélyünk sem lett volna együtt élni."

Bori és családja a Habitat for Humanity Második Esély programjának köszönhetően jutott még decemberben szociális bérlakáshoz. Párjával, Tamással mindketten dolgoztak, de megfizethető albérletet, ahová gyermekeikkel együtt költözhettek volna, nem találtak Budapesten. Végül a SZÉRA által fenntartott családok átmeneti otthonába tudtak együtt beköltözni, ahol pedig bekerültek a Habitat Második Esély programjába. A program otthonukat vesztett családoknak segít. A résztvevő családok használaton kívüli önkormányzati bérlakásokat újítanak fel a Habitat önkéntesei, munkatársai és támogatói segítségével. A lakásért szociális bérleti díjat fizetnek a program résztvevői, ami megfizethető lakhatási lehetőséget biztosít a rászoruló családoknak. Így válhatott valóra Boriék álma is, hogy családként együtt és valódi otthonban élhessenek.

en_057.jpg

„Sokkal kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak és kipihentebbek vagyunk testileg és lelkileg is. Korábban hiába dolgoztunk, nem haladtunk, most viszont végre haladunk előre az életben.”

– mondta mosolyogva Bori, amikor meglátogattuk őket a kis panellakásban. Tamás éppen mellékállást keres: még az átmeneti szállón félretett pénzből sikerült venniük egy használt kisautót. Futárként vagy sofőrként szeretne vele plusz munkát találni.

amira_agya.jpgA Szociális Rehabilitációs Alapítvánnyal együttműködésben a Procter and Gamble támogatásával és Zugló Önkormányzatának segítségével tudta a Habitat 2015-ben  Második Esély programját megvalósítani és ezzel új életet biztosítani Tamásnak és családjának.

Bori még a beköltözés előtt elhatározta, hogy amint lehetősége lesz rá, szakmát szeretne tanulni. Bár még csak pár hónapos kislánya, de már bejelentkezett a helyi munkaügyi központba, ahol rendszeresen indulnak képzések. „Értesíteni fognak az induló tanfolyamokról. Olyan szakmát szeretnék tanulni, amivel a gyerekek mellett is tudok dolgozni. – mondta Bori, aki korábban a vendéglátásban dolgozott, heti 60 - 70 órát.

A lakásban is egyre jobban berendezkedtek, a konyhában új polcok jelentek meg és a kisfiúnak is saját ágya van már a korábbi matrac helyett. De további terveik is vannak: a beépített teraszt szeretnék leszigetelni, hogy a már iskolás fiúnak saját szobája lehessen.

Tamásék örülnek az önálló, független életnek. Mióta saját, megfizethető otthonuk van, kiszámíthatóbb az életük és tervezhetőbb a jövőjük. Ezenkívül jobban tudják tartani a kapcsolatot a barátokkal is. „A hétvégén pont szülinapot fogunk ünnepelni – újságolta Bori. Nagyon szeretünk itt élni, mindenben pozitív irányt vett az életünk, mióta beköltöztünk.”

A Habitat Második Esély programja idén is folytatódik. Kérjük, add adód 1%-át a Habitat for Humanity-nek, hogy minél több családnak biztosíthassunk méltó otthont!

Adószám: 18672772-2-42

Neked jár a CSOK?! - Játszva derítsd ki, kit támogat valójában az állam!

Vonzónak találod a CSOK-ot, és szeretnéd megtudni, hogy akár már két gyerekkel, vagy használt lakásra is igényelhető-e?

 

Közműszámláid kifizetéséhez támogatást kérnél? Játssz a Habitat Lakj Okosan! játékával és választ kapsz kérdéseidre! Alakíts ki magadnak egy karaktert vagy bújj az egyik előre kitalált személy bőrébe, és megtudhatod, hogy kik, milyen feltételekkel vehetik igénybe a CSOK-ot, vagy az adósságcsökkentési támogatást. Ráadásul a játék végén össze tudod hasonlítani, kinek milyen mértékben támogatja lakhatását az állam. Az eredmény meglepő lesz.
logo.png
A Habitat for Humanity Magyarország „Lakj okosan!” játékával mutat rá arra, hogy milyen szűk- és ráadásul csak tehetősebb körben vehetők igénybe a főbb állami és önkormányzati lakhatási támogatások. A szervezet régóta hangsúlyozza éves jelentéseiben, hogy a központi költségvetésből minden évben jóval kisebb arányban jut forrás a lakhatási szegénységben élők helyzetének javítására, míg a jobb helyzetűek ingatlanvásárlásának ösztönzésére sokkal nagyobb összegek mennek el. Ez a tendencia az utóbbi években – többek között a központi lakásfenntartási támogatás és adósságkezelési szolgáltatás eltörlésével, az új építésű ingatlanok áfájának csökkentésével, és a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) idei kibővítésével – csak tovább romlott.

A „Lakj okosan!” játék során öt támogatási forma szabályairól, a hozzáférhetőség feltételeiről és az elérhető támogatások összegéről is lehet tájékozódni. A játék a különböző lakhatási és anyagi helyzetben lévő emberek szempontjából mutatja be ezeket a lakhatási támogatásokat, és azok elosztásának egyenlőtlenségeit. Bár a játékban vegyesen szerepelnek a „rászorultsági alapon” igényelhető támogatások (mint. pl. a települési lakásfenntartási és adósságcsökkentési támogatás), valamint a befektetett önerőt feltételező, és azzal arányosan növekvő lakhatási támogatások (pl. a CSOK és a lakástakarékpénztárak támogatása), az elszámolásnál, és a különböző helyzetű karakterek összehasonlításánál egyértelművé válik: általában jobban járnak az eleve jobb pénzügyi és lakhatási helyzetből indulók.


Add adód 1%-át a Habitat for Humanity-nek, hogy igazságosabb lakáspolitikáért dolgozhassunk és a 1,5 millió lakhatási szegénységben élő ember tisztességes, megfizethető és méltó otthonban élhessen.

ADÓSZÁMUNK: 18672772-2-42