A Habitat for Humanity Magyarország lakhatási kérdésekkel foglalkozó blogja

ReStore: Adományboltot nyit a lengyel Habitat

2018. május 15. - Habitat for Humanity Magyarország


habitat-restores-frequently-asked-questions.jpg
Örömmel adunk hírt arról, hogy a Habitat for Humanity Magyarország is bekerült az idei Ugródeszka programba, mely a BADUR Alapítvány és partnere, a NESsT Magyarország társadalmi vállalkozásfejlesztő projektje. A program keretében szeretnénk megvizsgálni, hogy a több országban már nagy sikereket elért innovatív társadalmi vállalkozás a ReStore – otthonfelújítást és szépítést segítő üzlet és közösségi tér - milyen formában működhetne Magyarországon. Az üzletben kedvezményes áron lehet jó állapotú, használható építőanyagokat, bútorokat, illetve háztartási eszközöket vásárolni. Ezzel közvetlenül segítünk a kisebb jövedelemmel rendelkezőknek is otthonuk fejlesztésében, szépítésében és egyben csökkentjük a keletkező hulladékot. A bevétel hozzájárul missziónk megvalósításához, amelyben rászoruló családoknak teremtünk méltó otthont. Bár az ötlet hazai kidolgozása és a tervezés még zajlik, a megvalósult jó példákból most egy fotógalériát állítottunk össze.

donate-goods-to-habitat-restore_0.jpg

Az európai kontinensen, idén Lengyelországban nyílik az első ilyen adománybolt, világszerte pedig már több mint ezer Habitat ReStore található, a legtöbb az Egyesült Államokban. Összeállításunkban a működési modellt és az üzletek hangulatát mutatjuk be.

A ReStore-ban nemcsak vásárlással segíthetik az érdeklődők a magyar Habitat for Humanity munkáját, hanem adományozásra is lehetőség van. A tapasztalat azt mutatja, hogy nagyvállalatok és magánemberek is nagy számban ajánlanak fel bútorokat, háztartási eszközöket, építőanyagot, emellett jó állapotú egyéb használt cikkeket is befogadnak az üzletek. Amellett, hogy a felajánlás az üzemeltető szervezet munkáját segíti, az adományozók a környezetért is tesznek, mert rengeteg eszközt és anyagot lehet így újrahasznosítani.

r_2-2.jpg

Sok helyen a magánemberek önkéntesként is segítik a ReStore munkáját. Az erős társadalmi üzenet miatt sok helyen önkéntesek dolgoznak, például a pénztárban, a raktárban és ők segítenek a vásárlóknak is. A már megvalósult üzletek vásárlói arról számoltak be, hogy teljesen másfajta élményt nyújt a ReStore-ban vásárolni, mint egy nagyáruházban, itt ugyanis napról napra, óráról órára változik a választék, kellemes a hangulat és az üzlet kialakítása is.

r_1-1200x600-c-default.jpg

Az alapvetően építőanyagok és bútorok eladására építő üzlet, Lengyelországban, a tervek szerint egyúttal közösségi térként is működik. ReStore Center néven workshopokat, oktatásokat tartanak, valamint helyi, társadalmi célú projektek elindításához, kreatív tréningekhez nyújtanak teret és szakmai támogatást.

restore-slider-001.jpg

Magyarországon a néhány hasonló kezdeményezés mellett a Habitat lehet az első, aki megvalósítja a ReStore ötletét. A fejleményekről folyamatosan beszámolunk!

"Beléphetett volna az állam egyfajta adósságkezelési szolgáltatással..."

Szakpolitikai munkatársunk, Kováts Bence a Klub Rádió reggeli műsorának vendége volt.

Az Országgyűlés leszavazta a kilakoltatási moratórium meghosszabbításának javaslatát, miközben 900 ezer végrehajtási ügy van folyamatban. Milyen alternatívái vannak az adósságrendezésnek? Hány embert érint ma Magyarországon a kilakoltatás kockázata? Szakpolitikai munkatársunk, Kováts Bence a Klub Rádió reggeli műsorának vendége volt. Összefoglaltuk a beszélgetés legfontosabb kérdéseit és válaszait.


banko_gabor_a_dano-csalad_kilakoltatasa_02.jpgFotó: Bankó Gábor

Klub Rádió (KR):
900 ezer családot fenyeget a kilakoltatás veszélye Magyarországon. A Habitat for Humanity azt mondja, hogy a civilek segítségére kell számítani, mert a kormánypártok leszavazták a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását. Én nem emlékszem rá, hogy bárki is adott volna elfogadható magyarázatot arra, hogy a Parlament miért nem fogadta el a törvényjavaslatot. Ön tudja?

Kováts Bence (KB): Először is egy pontosítással kezdeném. 900 ezer kilakoltatással fenyegetett családot említett. Ezt azonban nem mi állítjuk, hanem a HVG. Szerintünk lényegesen kisebb számról van szó. A kilakoltatási moratórium mindig is a téli időszakokra vonatkozott, most a választásokra tekintettel - gondolom én - meghosszabbították egy hónappal. Az azonban nem volt reális, hogy a Parlament elfogadja a módosítást.

KR: A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint 1,7 millió nem törlesztett hitelszerződés van. Ez a szám azért elég jelentős. Ön szerint reálisan hány ember lakhatása van veszélyben a hiteltartozások miatt?

KB: Nagyon jelentős ez a szám. Két csoportra érdemes bontani a hiteltartozásokat. Egyrészt vannak a jelzáloghitelek: ezek a nagy tartozások, amelyeknél a legnagyobb a kockázata annak, hogy elárverezik az adós ingatlanát. Itt szerződésenként kb. átlag 8 millió forintos tartozásról van szó. Az MNB statisztikái alapján 122 ezer, több mint 90 nap hátralékban lévő jelzáloghiteles van, akiket elég jelentősen fenyeget a kilakoltatás veszélye. Másrészt vannak az egyéb hitelek, például áruhitelek, amik kisebb összegűek, jellemzően kétmillió forint körüliek. Ezekben az esetekben, ha még végrehajtásra is kerül a sor, nem biztos, hogy az ingatlan árverése is megtörténik. Tehát ez a fontos különbség: 900 ezer végrehajtási ügy van folyamatban, viszont a végrehajtó először a munkabért vagy az egyéb jövedelmet foglalja le, aztán az ingóságokat és csak utána az ingatlant.

KR: Mi az alternatíva? Önök azt mondják, hogy van legalább 3700 üresen álló önkormányzati lakás Magyarországon. Ezeket 6-8 millió forintért fel lehetne újítani és akkor lehetne segíteni családoknak. Honnan lenne erre pénzügyi keret? Szép kezdeményezés, de nem gondolja, hogy ez önmagában még kevés?

KB: Szerintem több megoldás is van erre a problémára. Az egyik lehetséges eszköz, ahogy Ön is említi, és ahogyan mi hosszú évek óta szorgalmazzuk, hogy az üresen álló, az önkormányzatok tőkehiánya és egyéb problémái miatt rossz állapotban lévő lakások felújítása. Ezen kívül vannak olyan önkormányzati és állami telkek vagy olyan lakhatatlan épületek, amiknek a helyére lehetne szociális bérlakásokat építeni.

De az adósságrendezésnek más módjai is vannak. Gondolok itt például adósságkezelési támogatásra és szolgáltatásra. Ez egy olyanfajta mentorálást jelent, mely során az adós az állam segítségével vissza tudja nyerni a fizetőképességét. Mindemellett nagyon fontosnak tartjuk az általános adósságrendezést. Azt látjuk, hogy a bankok nagy ütemben értékesítik a nagy hátralékban lévő hiteltartozásokat követeléskezelő cégeknek a követelés értékének harmadáért. Ha lett volna egy általános adósságrendezés és ebbe az állam is beszállt volna valamilyen módon, akkor ebben azért lenne tartalék.

KR: Az állam megvette volna a követeléseket ezen a nyomott áron?

KB: Nem csak erre gondolok. Például Horvátországban törvényileg megszabták, hogy - bizonyos feltételek teljesülése esetén az adósság egy bizonyos részét elengedik a szolgáltatók. Ebben az esetben beléphetett volna az állam egyfajta adósságkezelési szolgálatással. Nyilván ehhez fel kell mérni azt, hogy melyik adósnak milyen a fizetőképessége és egy szociális bérlakás-programmal megtámogatva már ki lehetett volna dolgozni olyan modelleket, amelyekben a különböző helyzetben lévő adósok adósságát különböző mértékben engedik el a szociális helyzetére való tekintettel.

KR: A bankokat bevonná az adósságrendezésbe?

KB: A bankokat bevonnánk ebbe és pont azért gondolom, hogy a bankok erre hajlandóak lennének, mert most a követeléseiket sokszor azok töredékéért értékesítik követeléskezelő cégeknek, így nagyon sok esetben a tartozásnak csupán az egyharmadához jutnak hozzá.

KR: Miért nem jutott ez eszébe másnak is, például a kormánynak? Felajánlották Önök ezt a konstrukciót bárkinek is, bármelyik minisztériumnak vagy felügyeleti szervnek?

KB: Annak idején felhívtuk erre a kormány figyelmét, még a magáncsőd törvény előkészítésekor eljuttattuk hozzájuk a javaslatunkat, de valószínűleg nem tartották megvalósításra érdemesnek vagy mások voltak a céljaik.

Húsz Habitat nagykövet futott idén a méltó otthonkért

Idén áprilisban is rajthoz álltak a Habitat for Humanity jótékonysági futói a 33. Telekom Vivicittá Városvédő Futáson. A kétnapos eseményen négy távon rendeztek versenyt, amit az edzés mellett adománygyűjtő kampány előzött meg. A 20 jótékonysági futó több mint 830 ezer forintot gyűjtött össze, melyből szociális bérlakásokat fogunk idén is felújítani rászoruló családoknak.  

futok_kicsi.jpg

„Heti négyszer futottunk 11 kilométert apával és így készültünk a versenyre. A rajt előtt pedig bemelegítettem és kocogtam, hogy le ne merevedjek” – mondta Pongrác, a Habitat legfiatalabb jótékonysági futója. Mint meséli, áprilisban lett 10 éves és ezért a 10 kilométeres távot választotta. 47 perc alatt ért célba, ilyen jó eredményre ő maga se számított a verseny előtt. Bár elfáradt, jövőre ismét rajthoz szeretne állni a Habitat színeiben.  

pongi_pici.jpg

Jótékonysági futóink hónapok óta készülnek a versenyre és februárban kezdtek el adományokat gyűjteni a szervezet javára. Volt, akinek néhány nap alatt összejött a kitűzött célösszeg.

kozoskep_kicsi.jpg

A kétnapos rendezvényen ott voltak a Habitat munkatársai és szurkolással bíztatták a futókat. A szervezet sátránál egyedi kitűzőket lehetett készíteni és színező is volt a gyerekeknek. A futók ott pihenték ki a versenyt és osztották meg egymással az élményeket.

sator_kicsit.jpg

Andrásnak ez volt az első jótékonysági futása, így számára minden új volt.

„Jó érzés volt, hogy futás közben szurkoltak, doboltak vagy vizet adtak. Találkoztam Habitatosokkal is a verseny alatt, integettünk egymásnak. Heti egyszer készültem a versenyre, a Gellért-hegyre futottam fel a Kálvin tértől. Nagyon hosszúnak tűnt a táv, azt éreztem, hogy ez több mint 10 kilométer, de nagyon szép helyek mellett futottunk el.” – mesélte a verseny után.

 

andras_kicsi.jpg

 

 

Nem hatékony az elosztás

A szociális tüzelőanyag-támogatás Magyarországon

Ma Magyarországon csaknem 700 ezer ember nem tudja anyagi okok miatt megfelelően melegen tartani a lakását. A 2011-ben bevezetett szociális tüzelőanyag-támogatási program jelenleg az alacsony jövedelmű háztartások egyetlen központi lakásfenntartási célú támogatása, melyre tavaly több mint 180 ezer háztartás pályázott sikerrel. Bár minden ötödik magyar lakást kizárólag fával fűtenek, a központi költségvetés lakhatásra fordított összegének mindössze 1,6%-át teszi ki ez a támogatás, míg az elsősorban a középosztály lakásvásárlását segítő intézkedésekre 211 milliárd forintott költött az állam 2017-ben - derül ki a Habitat for Humanity Magyarország által készített elemzésből.

A szociális tűzelőanyag-támogatási program azért is jelentős, mert a szilárd tüzeléssel fűtő háztartások felülreprezentáltak az alacsony jövedelmű családok körében. A magyarországi lakások több mint harmadát (37%) fűtik részben vagy egészben fával: a lakások 21 százaléka csak szilárd tüzelőanyagot (fát, szenet) használ fűtésre és további 15 százalékot tesz ki azoknak a háztartásoknak az aránya, akik vegyes tüzelésű berendezést használnak. Míg a gáz és a távfűtés költségei 14, illetve 11 százalékkal csökkentek a rezsicsökkentésnek köszönhetően, a fa és a szén ára majdnem 30 százalékkal növekedett az elmúlt hat évben.

Évente több száz ember halálát okozza a nagy hideg, az elhunytak többsége azonban nem az utcán, hanem a hideg otthonában hűl ki. Egy jól célzott és megfelelő összegű támogatás mérsékelné a hideg lakásokkal járó egészségi problémákat és csökkentené a kihűléses halálesetek számát. A fűtéssel kapcsolatos költségek mellett a légszennyezés mértéke is jelentősen emelkedhet, ha a lakás fűtési berendezése elavult, illetve a ház szigetelése nem megfelelő. Tovább súlyosbítja a problémát, hogy a tüzelőanyagra fordítható jövedelem híján sok háztartás hulladékot vagy gyenge minőségű tüzelőanyagot éget. Ilyenkor a fa- és széntüzeléshez képest is jóval nagyobb mértékű a károsanyag-kibocsátás, mely a lakás és a település levegőminőségét egyaránt rontja.

_dsc7751.jpgFotó: Majoros Árpád

A szociális tüzelőanyag-támogatási programról

A támogatást a Belügyminisztérium által közzétett pályázat útján igényelhetik a települések önkormányzatai. A pályázásra jogosult települések köre, valamint a települések közötti elosztás módja 2011 óta többször is változott. 2016 óta a támogatás mértékét a közfoglalkoztatottak átlaga és a 80 éven felüliek lakosok száma alapján állapítják meg, ami sajnos nem mindig mutat egyenes arányt a rászorultak számával az adott településen.
A program bevezetésekor ugyan csak kevés település nyújtott be pályázatot, hat év alatt azonban ötszörösére nőtt a támogatott települések száma, tavaly 2255 település részesült az állami hozzájárulásban.

A támogatás elosztása

A kétlépcsős támogatás elosztása korántsem tökéletes. A program legnagyobb gyengesége, hogy a településeknek járó összeg megállapításakor nem veszik figyelembe a településen szilárd tüzelőanyaggal fűtők számát, így olyan települések is jelentős támogatást kaphatnak, ahol a fával fűtők aránya alacsony. Ugyanez érvényes a rászorultságra is, hiszen az elosztást meghatározó, a közfoglalkoztatottak és a 80 éven felüliek száma alapján képzett mutató nem fejezi ki megfelelően a szociálisan rászoruló háztartások arányát egy adott területen. 

kizarolag.JPG

Minden bizonnyal ennek tudható be, hogy a jó társadalmi-gazdasági helyzetű járásokban magasabb a támogatás átlagos összege. Ezzel együtt pedig az is kirajzolódik, hogy a leghátrányosabb helyzetű járásokban az átlagos támogatási összeg jóval alacsonyabb.

tamogatas.JPG

A települések a szociális tüzelőanyag elosztásakor a központi elosztás szabályaitól eltérően, helyi rendeletben határozzák meg a rászorultságot, így elvben a támogatás igazodik a helyi szükségletekhez. Tehát azokon a településeken, ahol több a rászoruló, mint a központi elosztási szempontok alapján meghatározott „ellátottak száma”, kevesebb tüzelő jut egy háztartásnak, míg ahol kevesebb a rászorulók száma, háztartásonként több tüzelő kerül kiosztásra.

2016-ban országos szinten átlagosan 24 453 forintnak megfelelő tűzifát osztottak szét háztartásonként. Ugyanakkor a leghátrányosabb helyzetű települések csoportjában az átlagos támogatási összeg nem érte el a 17 ezer forintot, miközben a fejlettebb települések csoportjában a 63 ezer forintot is meghaladta a támogatás összege. Az összegek jelentős különbsége mellett a program magában hordozza a hazai helyi segélyezési rendszer problémáit: előfordul, hogy egy település elnyeri a támogatást, ám azt a szállítási költségek fedezete hiányában nem tudja szétosztani, míg jobb módú települések sok esetben saját forrásból kiegészítik a támogatást. A helyi elosztás következménye továbbá az is, hogy településenként változó feltételek alapján juthatnak tűzifához a háztartások.

Javaslataink

A program elosztási módjának átalakítása méltányosabb támogatási rendszert eredményezhet. A támogatás mértékénél a szilárd tüzelőanyaggal fűtők arányát kellene figyelembe venni, míg a rászorultság meghatározásánál a jövedelem és a jövedelemarányos fűtési költségek kaphatnának nagyobb hangsúlyt. Ideális esetben a tüzelőanyag természetbeni támogatási forma egy normatív lakásfenntartási támogatás kiegészítő eleme, nem annak „helyettesítő” eszköze. A probléma olyan átfogó kezelésére is szükség van, mint a nem megfelelő hőszigeteléssel rendelkező lakások felújítása, illetve a helyi energiahatékonyságot célzó intézkedések (pl. kályhacsere program, brikettáló szerkezetek beszerzésére és működtetése) bevezetése.

A teljes tanulmány ide kattintva érhető el!

Sajtkészítés, állattartás, önellátás - Rehabilitációs farm a Baráthegyen

Vidéken is építünk - II. fejezet

A Miskolc külterületi részére épült Baráthegy tetején álló Majorságba kanyargós út vezet fel a városból. A Szimbiózis Alapítvány által üzemeltetett major már tizenöt éve rehabilitációs farmként működik, változatos tevékenységekkel:: kertészet mellett állattartás és sajtkészítés is zajlik a közel öt hektáros birtokon. A dombtetőre épült, fehérre meszelt épületeket kövezett utak kötik össze, az eligazítást pedig táblák is segítik a területen, ahol ugyanúgy megtalálható a sajtkészítő üzem, mint a kézműves műhely, a kültéri kemence és a fogyatékkal élők számára kialakított lakóépületek. Az épített környezetet pedig művelésre alkalmas föld veszi körül.

lakootthon_szimbiozis.jpg

“A kertészetben egy üvegház üzemel, de tervezünk egy fűthető palántázó részleget is, továbbá új fóliasátrak építését és termesztésbe vonását is. Az üvegházban és a kapcsolódó kiskertben elsősorban a főzőkonyhánk számára termesztünk alapanyagokat, de van egy kis fűszernövény kertünk is.” - meséli Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány vezetője. -  
“A majorban több mint  száz gyümölcsfa található, főleg alma, szilva, körte, dió, de van néhány meggy, cseresznye sőt kiwi és fügefa is. A málna és szederbokrok mellett számos virágágyásról, dísznövényről és sziklakertekről is gondoskodnia kell az itt dolgozó fogyatékossággal élőknek. A kertészethez tartozik még több kisebb parcella kaszáló is, ahol állataink számára állítjuk elő télire a szénát.”

szimbiozis_kert.jpg

A Majorságban ugyanis a konyhakert mellett állattartó gazdálkodás is folyik. Az itt élők többféle háziállatot nevelnek és tenyésztenek: ló, szamár, kecske, nyúl, baromfi is él az udvarban. Ezekkel az állatokkal több, az otthonban és nappali ellátásban élő fogyatékos fiatal közvetlen, napi szintű kapcsolatban van, napi munkájuk az állatokhoz kapcsolódó feladatokból adódik. Az állattartás mellett az alapítványnak saját sajtműhelye is van, és a kecsketejből készült környékbeli piacokon, kisebb boltokban árusítják.

szimbiozis_sajt.jpg

Téglából otthon - együttműködik a Szimbiózis és a Habitat

A Szimbiózis Alapítvány és a Habitat for Humanity Magyarország közös partnersége már hosszú éves múltra tekint vissza. Korábbban egy támfalat és vízelvezető rendszert építettünk ki közösen, a második évben pedig egy teraszt alakítottunk át közösségi helyiséggé. Együttműködésünk korábbi állomása a tavaly februárban is megmutatkozott, akkor a Szent Mihály Ház építésében vettünk részt tanácsadással és tárgyi adományokkal.  Erről itt írtunk bővebben...

Partnerségünk az idei évben vett új lendületet, amikor a hat fogyatékkal élő fiatal számára otthont jelentő „Fűzfás Házat” a növekvő igényeknek megfelelve az Alapítvány bővíteni kezdte a tavalyi év végén.

fuzfas_haz.jpeg

Ekkor került képbe újra a Habitat, illetve partnere a Wienerberger és a Tondach, amely a közös programon keresztül országszerte támogat fogyatékkal élőkkel, idősekkel, vagy hátrányosabb településen élő fiatalokkal foglalkozó szervezeteket építőanyag adományokkal.

szimbiozis_adomany.jpg

Az udvarán álló öreg fűzfáról elnevezett lakóépület kibővítése egy plusz épületrész építésével kezdődött meg novemberben, januárra pedig már álltak is a falak, illetve elkészült a tetőszerkezet, amire cserepek is kerültek. A bővítéssel az eredetileg hat lakóegységű otthon egészen tizenkét főre bővül, a korábbi szobák egybenyitásával pedig egy nagyobb közösségi tér jön létre a nyár elejére tervezett átadásig.

A cikket folyamatosan frissítjük az építkezési munkálatok előrehaladtával...

A Wienerberger és a Tondach a Habitat for Humanity Magyarországgal közös partnersége keretében a Fűzfás Ház bővítését összesen 3760 darab téglával és áthidalókkal, illetve 4457 cseréppel és kiegészítőkkel támogatta, összesen 873135 forint értékben.

Nemesi kúriából termelőszövetkezet, majd rehabilitációs otthon

Vidéken is építünk - I. fejezet


Az idén nagykorúvá váló, tizennyolc éve alakult Egyenlő Esélyekért Alapítvány mára hat lakóotthonában összesen száztizenegy fogyatékkal élő embernek ad otthont. Ezek az otthonok a lakók különböző igényeinek megfelelően igen széles körű szolgáltatásokkal rendelkeznek. A legtöbb figyelmet igénylő ügyfelek az orvosokkal és nővérekkel támogatott teljeskörű ellátást kínáló otthonokban élnek, amelyekben az alapítvány lehetőséget biztosít pszichológiai ellátásra, gyógypedagógiai készségfejlesztésre és különböző terápiákra.
A hagyományos módszerek mellett az ügyfeleknek és családtagjaiknak szabadidős programokra is alkalmuk nyílik, az alapítvány ugyanis rendszeresen szervez közös színházi és zenei foglalkozásokat, kirándulásokat és sportprogramokat.

eea2.jpg

Az intézmény nagy hangsúlyt fektet az integrációra és a munkaterápiára is. A lakók jó része napközben az Összefogás az Egyenlő esélyekért Np. Kh. Kft-nél dolgozik. Ezen a munkahelyen a lakók különböző műhelyekben, napi 4-8 órában vesznek részt a rehabilitációs célú foglalkoztatásban munkavállalóként. A Kft. több fajta munkalehetőséget biztosít megváltozott munkaképességű, fogyatékos személyek részére. Vannak szakképzettséget nem igénylő, betanított munkák (pl. dísztasak ragasztás, termék csomagolás, takarítás stb.), vannak végzettséget igénylő munkák (pl. irodai adminisztráció, informatika, szőnyegszövés, varrodai munkák stb.).

eea1.jpeg

A Bicskey kúria új élete

A folyamatos fejlődést kereső, nyitott és innovatív szemléletű vezetők a tavalyi év végén egy régi álmuk megvalósításába kezdtek bele, ami a mezőgazdasági tevékenységgel összekötött lakóotthonok létrehozása volt. Egy bentlakó ügyfelük kapcsolatain keresztül a megvalósítás helyszínének Tápióbicskét választották.

Tápióbicskén a hajdani Bicskey nemesi család birtokán még ma is őrzi a család emlékét a klasszicista stílusban épült kúria. A két szárnyas, felújításra szoruló villát a szocializmus alatt termelőszövetkezetként hasznosították az épületet körülölelő földekkel együtt, majd magántulajdonba került. Az évek alatt romlásnak indult kúriára és birtokra az Alapítvány pár éve figyelt fel, majd önerőből, illetve pályázati segítséggel nekilátott a terület rehabilitációjának. Így kerültek kapcsolatba a Habitat for Humanity Magyarországgal is, illetve partnerünkkel a Wienerbergerrel és a Tondach-hal, akik építőanyag adománnyal segítik jelenleg is az építkezést.

kuria.jpg

A területre érkezve sárral és hóval borított udvar, munkagépek és építőanyag halmok fogadnak minket. A latyakos idő ellenére az összkép rendezett, letisztult a birtokon. Látogatásunkkor az építkezési folyamatok már egészen előrehaladott állapotban vannak, konkrét épületek bontakoznak ki előttünk.

bicske1.jpg

A kúria még felújítás alatt áll, egy aljzaterősítést, hőszigetelést és szerkezetmegerősítést kap majd a munkafolyamatok során, az építési csapat célja mindenképpen az épület megmentése és állapotának megóvása. Az egykori kúria, majd termelőszövetkezet egészen új funkciót lát majd el, két szárnyában kétszer hat fő, összesen tizenkét fogyatékkal élő fiatal lakóegysége kerül kialakításra, középen pedig konyha és közösségi tér kap helyet.

bicske2.jpg

Az igazán nagy munka azonban nem a felújítás, az adományoknak is köszönhetően két teljesen új, téglafalú lakóotthon is épül, ahová kétszer hat lakóegységet álmodtak meg a tervezők, így az Alapítvány mindösszesen 24 fogyatékos fiatalnak nyújt majd elhelyezést.

 bicske3.jpg

A házak falai már állnak is, az első épület majd üvegfallal határolt, déli fekvésű nappalijába egyelőre egy fóliafüggönyt elhúzva lépünk be. A helyiségbe érve rögtön értelmet nyer a déli kialakítás, napfényes, meleg és tágas szobabelső fogad, persze egyelőre betonkeverővel és cementeszsákokkal. Az építkezés vezetője büszkén mutatja a jövőbeni lakóegységeket, amelyekhez zuhanyzóval, toalettel felszerelt saját fürdőszoba is jár majd.

bicske4.jpg

Rögtön feltűnik, hogy mindenki milyen tisztelettel és szépen beszél a jövőbeni beköltözőkről, akiknek a legkisebb apróságokig megtervezték, hogyan lesz ergonomikus, magas színvonalon kivitelezett az életterük. A szobákban egyelőre munkások dolgoznak, a falakra vakolat, a tetőszerkezetre pedig a már meglévő hőszigetelés mellett cserepek kerülnek.


bicske5.jpg

Az otthonokba költöző, összesen 24 fiatal egy olyan komplex fejlesztési programba kapcsolódik majd be, aminek keretében mentorok segítségével a birtokhoz tartozó földek megművelésével, zöldség-, és gyümölcstermesztéssel foglalkoznak majd - meséli Szekeres Erzsébet, az Alapítvány képviselője, az ötlet megálmodója.

Bár a munkálatok még korántsem értek véget, annak biztos tudatában indulunk vissza az építkezésről, hogy az ide költözők jó kezekben lesznek...

A cikket folyamatosan frissítjük az építkezési munkálatok előrehaladtával...

A Wienerberger és a Tondach a Habitat for Humanity Magyarországgal közös partnersége keretében az Egyenlő Esélyekért Alapítványt összesen 24.278 darab téglával és áthidalókkal, illetve 46.124 darab cseréppel és kiegészítőkkel támogatta nettó 8 063 087 forint értékben.

Ma már saját lakásában zenélhet József

A fűtött, meleg otthonában gyógyul megfázásából József, amikor pár hónappal lakása felújítása után meglátogatjuk. A tea a tűzhelyen forr a konyhában, a tűzifa pedig bekészítve az udvaron, miközben beszélgetünk. Évtizedeket küzdött lakhatási problémákkal József, a Habitat for Humanity segítségével azonban mára ismét biztos fedél van a feje felett.

jo_zsef_laka_sban_do_nte_s.jpg

A zene mindig is meghatározó volt

Kisgyerek kora óta zenél, a gitározás és az ének az egész életében meghatározó szerepet játszott. Azt meséli, hogy több híres zenész is nála kezdett gitározni, a katonaságnál pedig az első dolga egy zenekar alapítása volt. József az általános iskola után a Mecseki Szénbánya Kohászati Üzemében dolgozott, majd a vendéglátóiparban helyezkedett el zenészként: éttermekben, rendezvényeken gitározott és énekelt. A rendszerváltás után azonban szép lassan megszűntek a munkalehetőségei, így az építőiparban dolgozott segédmunkásként.

Húsz évig élt élettársi kapcsolatban, a lakás a párja nevén volt. Közös gyermekük nem született, a hölgy korábbi házasságából való fiát nevelték együtt szeretetben, egyetértésben. Élettársa 2010-ben bekövetkezett halála nagyon megviselte Józsefet, ráadásul a lakást is el kellett hagynia. Ezután többnyire az utcán élt, illetve az újpesti MÁV állomás egy elhagyatott épületében húzta meg magát. Miután azt az épületet lezárták, rövid ideig különböző szállókon lakott, de sehol sem töltött hosszabb időt.

kicsi_jozsef_zene.jpg

Végre rátalált a szerencse

A Habitat for Humanity „Elsőként lakhatást!” című programjával lett újra biztos otthona. Az önkormányzattól kapott szociális bérlakást a szervezet önkéntesei kifestették, a fürdőszobába adományokból új mosógép és bojler került. A konyhában a régi konyhaszekrényt újra cserélték, új villanytűzhelyet kötöttek be és egy kályha is a felújítás része volt.

József azt mondja, szeret új otthonában élni, szabadidejében legszívesebben a tévét nézi. A műsorújságot minden héten megveszi, hogy tudja, mikor, melyik filmet adják. Behúzódik a takaró alá, mi pedig elköszönünk tőle, a tévében kezdődik egy kedvelt régi magyar film.

“Nagyon nagy itt a nyugalom” - meséli Irma felújított lakásában ülve

„Az lesz az első dolgom az új lakásban, hogy főzök egy jót és egy jó nagyot alszom” – mondta Irma, amikor elkészült új otthona a Habitat for Humanity segítségével és végre beköltözhetett a felújított lakásba.

Hosszú út áll Irma mögött. Még a kilencvenes évek elején érkezett a fővárosba vidékről, egy ismerőse ajánlására jött szerencsét próbálni. Sajnos a kinézett sörgyári állást betöltötték, mire felért a fővárosba, de itt maradt és nem sokára munkát kapott egy húsipari üzemben. Azóta dolgozott szociális otthonban is, jelenleg pedig egy budapesti kerület közterület felügyeletének munkatársa.

irma_lakas_a_llo.jpg

Küzdelem a lakhatásért

Egyedülálló nőként lakhatását nem tudta rendezni az évek alatt. Miután felkerült a fővárosba, volt, hogy hajléktalanszállón aludt, de lakott erdőben, faházban és sátorban is. Elmondása szerint szerencsés, hogy az emberek mindig segítettek neki.

2010-ben aztán rátalált a boldogság és az akkori párjával vettek ki egy albérletet. Az élettárs kezdetben gondoskodó volt, ám egy idő után rákapott az alkoholra, majd munkahelyét otthagyta és Irmával is megromlott a kapcsolata. Irmát 2015-ben súlyos betegséggel műtötték és hónapokat lábadozott a kórházban és a közös albérletben. Nem sokkal később az élettársával megbomlott a viszonya és nem maradhatott a lakásban.

Nem adta fel, amint tehette, munkát vállalt, és az elhagyott Novák-piac egyik romos épületében húzta meg magát. Ismerősei segítségével tudott a közelmúltban is a körülményekhez képest elfogadható helyen aludni, egy cég telephelyén, az udvar hátsó részében lévő bódéban töltötte az éjszakáit, mielőtt találkozott volna a Habitat for Humanity csapatával.

Nyugalom, biztonság, új élet

Néhány hónappal az önkormányzattól kapott bérlakás felújítás után látogattuk meg. Kedvenc foteljében fogadott minket, a háttérben szólt a rádió, retro számokat jatszanak az egyik adón. Irma arról mesélt, hogy vett egy nagy kacsát a piacon, és azt fogja kollégáinak megfőzni, akik a hétvégén meglátogatják. Szemmel láthatóan jól berendezkedett, mint mondja is, szeret itt lakni.

irma_mosolygo_s_fotel.jpg

A lakás nagyon romos állapotban volt, amikor a Habitat for Humanity csapata először járt ott. A falról sok helyen teljesen lepergett a vakolat, a téglák csupaszok, a nyílászárók régi, huzatosak voltak. A felújítás során az önkéntesek leverték először a régi csempét és új bojlert, mosógépet szereltek fel a fürdőszobában. A nappaliban leszedték a régi, málló vakolatot és helyette új gipszkarton burkolat, valamint hőszigetelő réteg került. Megújult a padló, új nyílászárók kerültek a lakásba és a bejárati ajtót is egy modern, biztonságos típusra cserélték.

Rá se lehetett ismerni a lakásra a felújítás után, Irma maga is mindvégig tevékenyen részt vett a renoválásban. Tavaly ősszel költözött be a váci úti lakásba és azóta élvezi a csendet, az otthonosság nyugodt érzését. “Nagyon nagy itt a nyugalom” – meséli mosolyogva a fotelben ülve. A beilleszkedése is sikeres volt. Mint mondja, gyakran összejár a szomszédokkal beszélgetni.

image3_3_1.JPG

“Rengeteget kaptam a részvételtől.. ” - Bemutatkozik a MetLife és Habitat partnerség

Ha kell, falakat bontanak, süteményt sütnek vagy tíz kilométert futnak egy jó ügyért - idén második éve működik együtt a MetLife és a Habitat for Humanity Magyarország. A partnerség eddig az első önkéntes napok kalapácsütéseitől a jótékonysági sütisütésen át egészen az idei október SPAR Maratonon részvételig tartott, ahol több mint nyolcvan Metlife futó teljesítette a 10 kilométeres távot a rászoruló családok lakhatáshoz jutásáért. Az együttműködés részleteit, illetve az önkéntesek élményeit egy cikkbe gyűjtöttük.
metlife_2016.jpg

A tavalyi évben egy önkéntes nappal indult a partnerség a MetLife biztosító  és a Habitat for Humanity Magyarország között. A társaság munkatársai akkor két lakást, köztük egy egyedülálló hajléktalan asszony, Lívia zuglói lakását segítettek felújítani.

dori2.jpg

“Csak remélni tudom, hogy segítettem és nem hátráltató tényezője voltam a munkáknak. Mondjuk úgy, hogy festésből, falcsiszolásból, glettelésből, sőt még gipszkartonozásból is kivettem a részem.  Legjobban eddig a glettelést élveztem, viszont idén elhatároztam, hogy addig nem nyugszom, míg a Habitatnak köszönhetően meg nem tanulok csempézni, járólapozni." - mondta el a felújításban részt vevő Tomcsa Dóri, a MetLife munkatársa, majd hozzátette: “Azt szeretem az önkéntes munkában a legjobban, hogy én is adhatok valamit a „közösségnek”, segíthetek embereknek, láthatom a két kezem, a kezeink munkájának a gyümölcsét. Ezen felül magam is rengeteget kapok a programokban való részvételtől: megismerhetek sok érdekes és értékes embert, a kőműves munka alapjait sajátíthatom el.A programban résztvevő, korábban hajléktalan Lívia az idei év elején be is tudott költözni új otthonába, azóta a környéken kapott munkát és be is rendezkedett a MetLife segítségének is köszönhetően. A nyári építkezéseket egy adventi jótékonysági süteményvásár követte, ezúttal már a MetLife irodaházban. A karácsonyhoz közeli eseményre a munkatársak többek közt zserbóval, csokitortával és pozsonyi kiflivel készültek, így nem is csoda, hogy majdnem minden elfogyott a nap végére. 

sutisutes.JPG

. A sütemények árából befolyt összeg pedig a Habitat munkáját segítette....

sutisutes2.JPG

Az első év lendülete idén még tovább fokozódott, harminc önkéntes dolgozott velünk az építkezéseken ebben az évben.  Ezúttal egy egyedülálló anyukának és két gyermekének segítettek méltó otthonhoz jutni, akik idén októberben be is költözhettek a teljes körűen felújított lakásba. A csapat először főleg a bontási munkákkal járó építési törmelék elhordásában, a padlózat teljes szigetelésében, illetve a lebontott falak gipszkartonból való újraépítésében vette ki a részét. A közel öt hetet átfogó  önkéntesnapok közül a harmadik már a nyári forróságban telt, ekkor fürdőszoba csempézés és vízszigetelés várt a kitartó résztvevőkre. Az önkéntességen túl a MetLife pénzbeli támogatása 2017-ben további két lakás felújítását tette lehetővé.
kozoskep.jpg

A forró nyarat aktív őszi felkészülés követte, több mint 80 jótékonysági futó állt rajthoz az őszi SPAR Maratonon, akik mind a MetLife munkatársai közül kerültek ki. A futók már nyár végén megkezdték a felkészülést az októberi futóversenyre, amin 10 kilometeres távot teljesítettek. A felkészülés mellett a csapat tagjai egy online felületen gyűjtöttek adományokat barátaiktól, családjukól és ismerőseiktől. A futókat arról kérdeztük, mi motiválta őket a részvételben.

regenyi_gabor.jpg“ Korábban részt vettem egy lakás felújításában, amit egy fiatal anyuka kapott két gyerekkel. Az átadásról készült fénykép, amin gyerekek földöntúli örömét lehetett látni, ösztönzött arra, hogy jótékonysági futás formájában is segítsek további családokon és gyerekeken. Fontosnak tartom, hogy ne csak egyszeri támogatásban, hanem egy folyamatban gondolkodjunk és cselekedjünk.” - mondta el Regényi Gábor, a kampány egyik lelkes résztvevője, a MetLife munkatársa. “Nekem ez a futás a közösség erejét mutatta meg, ahogy napról napra gyűltek az adományok. Illetve azt a sikert, hogy az én felhívásom alapján barátaim, családtagjaim is adományoztak.” - összegezte 

 A futóverseny napja egy különösen forró októberi hétvégére esett, a MetLife és a Habitat  egymás mellett álló, saját sátorral képviselte magát a rendezvényen.

sator.jpg

A szurkolótábor lelkes Habitat munkatársakból és önkéntesekből, illetve barátokból és családtagokból állt. Sőt a csapatot erősítette egy kutya és egy tigris is.
futo_tigris.jpg

A 10 kilométeres távot mindenki a maga tempójában teljesítette, volt, aki a közös futás nélkül nem is nevezett volna a versenyre.

ivasko_gabi.jpg

 “Nem először futottam jó ügyért, de most sokkal motiváltabb voltam, mivel csapatban futottunk egy cél érdekében. Sőt, az is valószínű, hogy csak öncélból nem is neveztem volna a futóversenyre. Szuper volt a hangulat, az összetartozás élménye és a magam határait is feszegettem ezzel a távval.” - mesélte el tapasztalatait Ivaskó Gabriella, a MetLife jótékonysági futója.

 

 

 

Az együttműködés alapját képező felújítási munkákból, sőt a jótékonysági futásból is kivette a részét a MetLife Magyarország vezérigazgatója, Dr. Zolnay Judit, aki így értékelte a partnerséget:

judit_zolnay.jpgA MetLife Alapítvány világszerte támogat hátrányos helyzetűek életminőségének, és esélyeinek javítására irányuló tevékenységeket. A Habitat for Humanity Alapítvánnyal világszerte második éve működik együtt a vállalat a Közösségi Összefogás Hete elnevezésű program keretében. A magyarországi vállalat számára kiemelten fontos, hogy mindezt a munkatársak aktív bevonásával tegye, és folyamatosan lehetőséget biztosítson számukra közösségi projektekben való önkéntes részvételre. Büszke vagyok minden munkatársamra, akik ha jótékonysági felhívás érkezik, egyként támogatják egymást a jó cél megvalósulása érdekében.  Nagy öröm számomra, hogy mi is hozzájárulhattunk újabb szociális bérlakások felújításához, és idén további három család töltheti méltó körülmények között új otthonukban a karácsonyt. Szívből gratulálok a Habitat for Humanity Alapítvány következetes és kitartó munkájához!

 
Az idei év a végéhez közeledik, azonban a partnerség nem ér véget, jövőre újra együtt segít a rászorulóknak otthont teremteni a két szervezet.

„A rászoruló emberek szinte csodaként élik meg az önzetlen segítséget…” – önkéntes koordinátorunk gondolatai az Önkéntesség Világnapján

hung-14-19141-em.jpg

 

Néhány hónappal ezelőtt botlottam bele egy cikkbe, amely a rövid távú (1-2 hetes) nemzetközi önkéntesprogramok* hatékonyságát és őszinteségét kérdőjelezte meg. A cikk olyan nemzetközi önkéntesprogramokról ír, amelyek keretében nyugati (jellemzően észak-amerikai) önkéntesek saját költségükön egy távoli országba utaznak, hogy ott 1-2 hetet önkéntesmunkával töltsenek. A Habitat for Humanity Global Village ("Világfalu") nevű nemzetközi önkéntesprogramja is ilyen.

Egy ilyen önkéntesprogram koordinátoraként nem csak becsületbeli ügynek éreztem, hogy reagáljak rá, de a tapasztalataim és –a rövid távú önkéntesség mellett szóló– érveim is hangosan kiabáltak a fejemben, és kikívánkoztak. Akkor egy személyes Facebook posztban fogalmaztam meg őket; most, az Önkéntesek Nemzetközi Napján szeretném nagyobb körben is megosztani gondolataimat, és ünnepelni az önkéntességet!

Mélyen hiszek az önkéntességben. Közel 10 éve vezetem a Habitat for Humanity Magyarország önkéntesprogramját, amelyben nemzetközi és hazai önkéntesek vonunk be a munkánkba 1-1 hétre, vagy akár csak 1-1 napra; és magam is rendszeresen végzek önkéntes munkát. Habár az említett cikknek van néhány jogos felvetése, és egy fejlődő ország problémái más árnyalatot adhatnak ezeknek a felvetéseknek, mégis igazságtalannak tartom a szerző általános véleményét. Az önkéntesség értékes és csodálatra méltó dolog – legyen szó mindennapos segítségről, vagy akár csak évi néhány napról. Az alábbi pontokban tehát a cikk pontjaira reagálok.

 

  • HASZNOSSÁG. Az önkéntes tevékenység magától értetődően hasznos kell, hogy legyen. (Ha valamiért mégsem az, akkor a szervezet feladata újragondolni, miben van szüksége önkéntesek segítségére, vagy van-e egyáltalán).
    A cikk írója szerint a rövid távú önkéntesprogramok elsősorban az önkéntes számára jelentenek hasznos és fontos élményt. Ez azonban nem így van. Azok a rászoruló emberek, családok, akikkel mi és sok más civil szervezet dolgozik, sokszor szinte csodaként élik meg azt a kedvességet és önzetlen segítséget, amit az önkéntesektől kapnak. Megható látni, ahogy ezek a nehéz sorsú emberek lassan megnyílnak, és újra hinni tudnak a változásban – és önmagukban. Különösen nagy hálával és büszkeséggel tölti el őket, amikor nemzetközi önkéntesekkel dolgoznak együtt, hiszen ők sokszor a fél világot átutazzák, és költségeik kifizetésével anyagi áldozatot is hoznak, hogy segíthessenek egy számukra addig ismeretlen embernek. A támogatottak ezekből az élményekből rengeteg erőt merítenek, és ez gyakran segíti át őket a nehézségeken. Nem lehetünk ezért elég hálásak önkénteseinknek!

(A cikkben említett árvák esetében, akik sokszor kötődési problémákkal küzdenek, ez természetesen sokkal összetettebb kérdés.)

  • HATÁS. Egy önkéntesmunkával töltött hét nem fogja egy ország szociális problémáit megoldani – de a támogatott embernek vagy családnak segíthet az egész életét megváltoztatni! Tudom és látom, hogy így van. A Habitat önkéntesei, akik szociális bérlakások felújításában segítenek, egy új kezdet és a biztos háttér lehetőségét teremtik meg a beköltözők számára. Amíg a szervezet szakpolitikai csapata rendszerszintű változásokért dolgozik, hálásak vagyunk, hogy közvetlen segítséget tudunk nyújtani évi 10-15 ember számára. Hiszünk benne, hogy programunk példaértékű lehet a helyi és országos döntéshozók számára.

  • ÖNKÉNTES-TURIZMUS ("VOLUNTOURISM"). Erre nem is szeretnék sok szót fecsérelni. Borzasztóan sértőnek tartom a kifejezést, mert kétségbe vonja és becsmérli az önkéntesek segíteni akarását és szándékát – ezt pedig visszautasítom.

  • PÉNZ. Nem lenne-e hatékonyabb, ha ahelyett, hogy valaki kifizeti egy nemzetközi önkéntesprogram költségeit, hogy egy távoli országba utazzon és ott segítsen, ugyanazt az összeget adományként közvetlenül a szervezet munkájának támogatására fordítaná? Ezen a kérdésen magam is elgondolkodtam. De várjunk csak… Valóban ”átváltható” ez? Kevesen tehetik meg vagy döntenek úgy, hogy egy tengerentúli nyaralás árának megfelelő összeget adományozzanak. Az utazás és a segítségnyújtás azonban olyan élményt jelent, amire szívesen áldoz az önkéntes. Ebben a képletben pedig mindenki nyer. Ráadásul sok önkéntes, miután megismeri a szervezet munkáját, személyesen megtapasztalja, és életre szóló élményeket szerez, adományozóként támogatja tovább a szervezet munkáját.

  • FÜGGÉS. A fejlődő országok nemzetközi forrásoktól való függése a cikk releváns pontja, ami azonban a legtöbb európai ország és szervezet számára nem releváns.

  • SZAKKÉPZETT/KÉPZETLEN SEGÍTSÉG. Hát persze, hogy rémes ötlet - ahogy a cikk írja - „hozzá nem értő önkéntesekkel hasonlóan hozzá nem értő felügyelet alatt dolgozni”! Ez azonban nagyon egyszerűen megoldható probléma: a szervezet feladata és kötelessége olyan szakembereket alkalmazni, akiknek a segítségével az önkéntesek biztonságosan és hasznosan végezhetnek munkát. A Habitat építkezésein építésvezető irányításával dolgoznak az önkéntesek. Bizonyos szakterületek esetén (pl. egészségügy) a hozzá nem értés nyilvánvalóan olyan kockázatot jelenthet, ami miatt felelőtlenség is lenne a szervezet részéről önkéntesekkel dolgozni.

  • A NYUGATI MEGVÁLTÓ KOMPLEXUS ("WESTERN SAVIOR COMPLEX"). Oké, akkor még egyszer: ne becsméreljük az önkénteseket! A döntő többségük tisztában van a szervezet munkájában betöltött szerepével. Ha pedig az önkéntes nem végez valóban hasznos munkát, az a szervezet felelőssége. A mi feladatunk, hogy olyan munkába vonjuk be őket, amely valós segítséget jelent.

 

Szívből köszönöm minden önkéntesnek, aki elkötelezett egy számára fontos ügy mellett, és bizalmával és önkéntes munkájával támogatja valamely civil szervezet munkáját!

 

Írta: Scheili Renáta