A Habitat for Humanity Magyarország lakhatási kérdésekkel foglalkozó blogja

Otthont mindenkinek!

ReStore: Adományboltot nyit a lengyel Habitat

2018. május 15. - Habitat for Humanity Magyarország


habitat-restores-frequently-asked-questions.jpg
Örömmel adunk hírt arról, hogy a Habitat for Humanity Magyarország is bekerült az idei Ugródeszka programba, mely a BADUR Alapítvány és partnere, a NESsT Magyarország társadalmi vállalkozásfejlesztő projektje. A program keretében szeretnénk megvizsgálni, hogy a több országban már nagy sikereket elért innovatív társadalmi vállalkozás a ReStore – otthonfelújítást és szépítést segítő üzlet és közösségi tér - milyen formában működhetne Magyarországon. Az üzletben kedvezményes áron lehet jó állapotú, használható építőanyagokat, bútorokat, illetve háztartási eszközöket vásárolni. Ezzel közvetlenül segítünk a kisebb jövedelemmel rendelkezőknek is otthonuk fejlesztésében, szépítésében és egyben csökkentjük a keletkező hulladékot. A bevétel hozzájárul missziónk megvalósításához, amelyben rászoruló családoknak teremtünk méltó otthont. Bár az ötlet hazai kidolgozása és a tervezés még zajlik, a megvalósult jó példákból most egy fotógalériát állítottunk össze.

donate-goods-to-habitat-restore_0.jpg

Az európai kontinensen, idén Lengyelországban nyílik az első ilyen adománybolt, világszerte pedig már több mint ezer Habitat ReStore található, a legtöbb az Egyesült Államokban. Összeállításunkban a működési modellt és az üzletek hangulatát mutatjuk be.

A ReStore-ban nemcsak vásárlással segíthetik az érdeklődők a magyar Habitat for Humanity munkáját, hanem adományozásra is lehetőség van. A tapasztalat azt mutatja, hogy nagyvállalatok és magánemberek is nagy számban ajánlanak fel bútorokat, háztartási eszközöket, építőanyagot, emellett jó állapotú egyéb használt cikkeket is befogadnak az üzletek. Amellett, hogy a felajánlás az üzemeltető szervezet munkáját segíti, az adományozók a környezetért is tesznek, mert rengeteg eszközt és anyagot lehet így újrahasznosítani.

r_2-2.jpg

Sok helyen a magánemberek önkéntesként is segítik a ReStore munkáját. Az erős társadalmi üzenet miatt sok helyen önkéntesek dolgoznak, például a pénztárban, a raktárban és ők segítenek a vásárlóknak is. A már megvalósult üzletek vásárlói arról számoltak be, hogy teljesen másfajta élményt nyújt a ReStore-ban vásárolni, mint egy nagyáruházban, itt ugyanis napról napra, óráról órára változik a választék, kellemes a hangulat és az üzlet kialakítása is.

r_1-1200x600-c-default.jpg

Az alapvetően építőanyagok és bútorok eladására építő üzlet, Lengyelországban, a tervek szerint egyúttal közösségi térként is működik. ReStore Center néven workshopokat, oktatásokat tartanak, valamint helyi, társadalmi célú projektek elindításához, kreatív tréningekhez nyújtanak teret és szakmai támogatást.

restore-slider-001.jpg

Magyarországon a néhány hasonló kezdeményezés mellett a Habitat lehet az első, aki megvalósítja a ReStore ötletét. A fejleményekről folyamatosan beszámolunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://habitat.blog.hu/api/trackback/id/tr713953476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása