A Habitat for Humanity Magyarország lakhatási kérdésekkel foglalkozó blogja

Otthont mindenkinek!

Nemesi kúriából termelőszövetkezet, majd rehabilitációs otthon

Vidéken is építünk - I. fejezet

2018. március 06. - Habitat for Humanity Magyarország


Az idén nagykorúvá váló, tizennyolc éve alakult Egyenlő Esélyekért Alapítvány mára hat lakóotthonában összesen száztizenegy fogyatékkal élő embernek ad otthont. Ezek az otthonok a lakók különböző igényeinek megfelelően igen széles körű szolgáltatásokkal rendelkeznek. A legtöbb figyelmet igénylő ügyfelek az orvosokkal és nővérekkel támogatott teljeskörű ellátást kínáló otthonokban élnek, amelyekben az alapítvány lehetőséget biztosít pszichológiai ellátásra, gyógypedagógiai készségfejlesztésre és különböző terápiákra.
A hagyományos módszerek mellett az ügyfeleknek és családtagjaiknak szabadidős programokra is alkalmuk nyílik, az alapítvány ugyanis rendszeresen szervez közös színházi és zenei foglalkozásokat, kirándulásokat és sportprogramokat.

eea2.jpg

Az intézmény nagy hangsúlyt fektet az integrációra és a munkaterápiára is. A lakók jó része napközben az Összefogás az Egyenlő esélyekért Np. Kh. Kft-nél dolgozik. Ezen a munkahelyen a lakók különböző műhelyekben, napi 4-8 órában vesznek részt a rehabilitációs célú foglalkoztatásban munkavállalóként. A Kft. több fajta munkalehetőséget biztosít megváltozott munkaképességű, fogyatékos személyek részére. Vannak szakképzettséget nem igénylő, betanított munkák (pl. dísztasak ragasztás, termék csomagolás, takarítás stb.), vannak végzettséget igénylő munkák (pl. irodai adminisztráció, informatika, szőnyegszövés, varrodai munkák stb.).

eea1.jpeg

A Bicskey kúria új élete

A folyamatos fejlődést kereső, nyitott és innovatív szemléletű vezetők a tavalyi év végén egy régi álmuk megvalósításába kezdtek bele, ami a mezőgazdasági tevékenységgel összekötött lakóotthonok létrehozása volt. Egy bentlakó ügyfelük kapcsolatain keresztül a megvalósítás helyszínének Tápióbicskét választották.

Tápióbicskén a hajdani Bicskey nemesi család birtokán még ma is őrzi a család emlékét a klasszicista stílusban épült kúria. A két szárnyas, felújításra szoruló villát a szocializmus alatt termelőszövetkezetként hasznosították az épületet körülölelő földekkel együtt, majd magántulajdonba került. Az évek alatt romlásnak indult kúriára és birtokra az Alapítvány pár éve figyelt fel, majd önerőből, illetve pályázati segítséggel nekilátott a terület rehabilitációjának. Így kerültek kapcsolatba a Habitat for Humanity Magyarországgal is, illetve partnerünkkel a Wienerbergerrel és a Tondach-hal, akik építőanyag adománnyal segítik jelenleg is az építkezést.

kuria.jpg

A területre érkezve sárral és hóval borított udvar, munkagépek és építőanyag halmok fogadnak minket. A latyakos idő ellenére az összkép rendezett, letisztult a birtokon. Látogatásunkkor az építkezési folyamatok már egészen előrehaladott állapotban vannak, konkrét épületek bontakoznak ki előttünk.

bicske1.jpg

A kúria még felújítás alatt áll, egy aljzaterősítést, hőszigetelést és szerkezetmegerősítést kap majd a munkafolyamatok során, az építési csapat célja mindenképpen az épület megmentése és állapotának megóvása. Az egykori kúria, majd termelőszövetkezet egészen új funkciót lát majd el, két szárnyában kétszer hat fő, összesen tizenkét fogyatékkal élő fiatal lakóegysége kerül kialakításra, középen pedig konyha és közösségi tér kap helyet.

bicske2.jpg

Az igazán nagy munka azonban nem a felújítás, az adományoknak is köszönhetően két teljesen új, téglafalú lakóotthon is épül, ahová kétszer hat lakóegységet álmodtak meg a tervezők, így az Alapítvány mindösszesen 24 fogyatékos fiatalnak nyújt majd elhelyezést.

 bicske3.jpg

A házak falai már állnak is, az első épület majd üvegfallal határolt, déli fekvésű nappalijába egyelőre egy fóliafüggönyt elhúzva lépünk be. A helyiségbe érve rögtön értelmet nyer a déli kialakítás, napfényes, meleg és tágas szobabelső fogad, persze egyelőre betonkeverővel és cementeszsákokkal. Az építkezés vezetője büszkén mutatja a jövőbeni lakóegységeket, amelyekhez zuhanyzóval, toalettel felszerelt saját fürdőszoba is jár majd.

bicske4.jpg

Rögtön feltűnik, hogy mindenki milyen tisztelettel és szépen beszél a jövőbeni beköltözőkről, akiknek a legkisebb apróságokig megtervezték, hogyan lesz ergonomikus, magas színvonalon kivitelezett az életterük. A szobákban egyelőre munkások dolgoznak, a falakra vakolat, a tetőszerkezetre pedig a már meglévő hőszigetelés mellett cserepek kerülnek.


bicske5.jpg

Az otthonokba költöző, összesen 24 fiatal egy olyan komplex fejlesztési programba kapcsolódik majd be, aminek keretében mentorok segítségével a birtokhoz tartozó földek megművelésével, zöldség-, és gyümölcstermesztéssel foglalkoznak majd - meséli Szekeres Erzsébet, az Alapítvány képviselője, az ötlet megálmodója.

Bár a munkálatok még korántsem értek véget, annak biztos tudatában indulunk vissza az építkezésről, hogy az ide költözők jó kezekben lesznek...

A cikket folyamatosan frissítjük az építkezési munkálatok előrehaladtával...

A Wienerberger és a Tondach a Habitat for Humanity Magyarországgal közös partnersége keretében az Egyenlő Esélyekért Alapítványt összesen 24.278 darab téglával és áthidalókkal, illetve 46.124 darab cseréppel és kiegészítőkkel támogatta nettó 8 063 087 forint értékben.

A bejegyzés trackback címe:

https://habitat.blog.hu/api/trackback/id/tr8513718994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása