A Habitat for Humanity Magyarország lakhatási kérdésekkel foglalkozó blogja

Otthont mindenkinek!

Élet a hidegben I. – Kelet-európai történet Liléről, aki nem adja fel

2017. február 02. - Habitat for Humanity Magyarország

lile2.jpg
Lile Kik komolyan aggódik. Elege van belőle, hogy kifogásokat kell találnia a munkahelyén, hogy miért Ő az utolsó, aki elhagyja az irodát. Az igazság az, hogy melegebb van, mint a saját lakásában. „Mindenhol melegebb van, mint otthon, még a bevásárlóközpontokban is”.- összegzi.

Lile egy nyolcvanas években épült lakótelepen él Skopjében, Macedonia fővárosában. Harmincöt éve a ház teljesen újonnan épült, napjainkban pedig darabokban hullik a vakolat, beázik a tető. Lakásában átlagosan 16 fok van télen, hiányzik a hőszigetelés, a dupla ablak és a megfelelő ajtó. Az épület tetőszerkezete erősen javításra szorul, a homlokzat pedig széthullik.  

lile3.jpgLile Kik

Ez azonban egyáltalán nem egyedi eset.

A macedón lakásállomány nyolcvan százaléka 1960 és 1980 között épült, előregyártott, alacsony minőségű építőanyagokból. A korábban állami kézben lévő, mára privatizált épületek napjainkban nehezen kifűthetőek, a lakók rendszerint fáznak a lakásaikban. Szakértők mérései szerint a lakások energetikai tanúsítványa 10-ből 2. Így döntötte el Lile, hogy tesz ez ellen és segít nem csak önmagán, de az egész lakóközösségen.

Van megoldás?

Lile egy barátjától hallott először aról energiahatékonysági programról, ami megoldást jelentene a közösségük számára. A program egy energiahatékonyság növelésére fordítható hitel, amelyet a Habitat for Humanity helyi szervezete nyújt. A hitelt felhasználva Lile hőszigetelné a lakóépületüket, amivel nemcsak az energiaköltségület csökkenthetnék, de az épület külseje is modernebb lenne.

Mielőtt további lépéseket tett volna, Lile körbekérdezte a lakóközösséget és előadta nekik az ötletét. Sokaknak tetszett az ötlet, így három építési vállalkozótól árajánlatot kértek az épület felújítására, majd számításokat végzett a lakókra jutó terhekről is.

Innentől a feladata adott volt: meg kellett győznie 21 lakótársát, hogy belevágnak a projektbe, felveszik a Habitat hitelt, majd közös erővel vissza is fizetik. A közösségből tizenilencen jelezték, hogy egyetértenek Lile javaslatával – elméleti szinten. Ha a számítások nem csalnak, a családok akár 20-30 eurót is spórolhatnak havonta az energiaárakon, ami éves szinten 300 euró is lehet. Hogyha csak a megtakarításokat költik a hitel visszafizetésére, a beruházás tíz év alatt megtérül a közösségnek. Arról nem is beszélve, hogy jelentősen javul a házban élők életminősége is.

A terv papíron működött, azonban a legjobban egy már megtörtént eset még jobban alátámasztotta volna Lile állításait, így úgy döntött tanácsot kér Jovan Vraniktól, aki már végigvitte ugyanezt a saját épületében.


Jó példa a szomszédból

„ Eleinte nem volt könnyű” – kezd bele Jovan. – „ Nagy ez a lakóház, rengeteg megbeszélést kellett tartanunk, de lassan elhatározásra jutott a közösség. Három vállalkozóból választottuk ki a nyertest, aki elvégezte az összes munkát. A Habitat rengeteget segített az építőanyagok kiválasztásánál és felhasználásánál is, ők koordinálták a beszerzést is. A teljes projekt másfél hónapig tartott.”

lile.jpgLile Jovannal egyeztet az udvaron

 Az eredmény pedig meggyőző, a beszélgetésből ugyanis kiderül, hogy Jovan lakóközössége rengeteget spórol az energiaköltségeket a beruházás óta, a valaha 60 eurós havi költség már csak 40, a falakról eltűntek a nyirkos foltok és a levegő se párás már.

„ Akkor ezek szerint megérte belevágni a hitelbe?” – kérdezi Lile.

„ Nem nehéz azt mondani, hogy igen.” – válaszol Jovan. „ Mikor mindenki ráébredt, hogy a Habitat hitel nem egy kiadás, hanem egy beruházás, akkor mindenki megnyugodott. A lakásaink értéke is jelentősen nőtt több szempontból is. Pár hete jártak nálam energia szakértők megvizsgálni a lakásom energiahatékonyságát, a 10 pontból 10-et értem el.” – fejezi be büszkén Jovan.


before.jpg   after.jpg

     

 

 

 


Jovan háza a felújítás előtt és után.

Napjainkig több, mint 1000 macedóniai család kapott lakásfelújítási célú hitelt és segítséget  a Habitattól. Becslések szerint további 100 000 lakásnak lenne rá szüksége az országban, a program híre pedig gyorsan terjed.

Lile elégedetten indul haza, hisz mostmár tudja, hogy sikerülhet az álma és ha rajta múlik sikerülni is fog!

A Habitat for Humanity Macedóniában zajló munkájával a jövő héten foglalkozunk bővebben!

Érdekel mivel foglalkozik a Habitat a világ körül?

További történetekért, érdekességekért látogass el a Habitat for Humanity nemzetközi oldalára:

http://www.habitat.org/stories

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://habitat.blog.hu/api/trackback/id/tr3312177210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása