A Habitat for Humanity Magyarország lakhatási kérdésekkel foglalkozó blogja

Otthont mindenkinek!

Otthon nélkül nincs család

2016. május 12. - Habitat for Humanity Magyarország

Több éves bujkálás, anonimitás, ismeretlen városok és anyaotthonok – erről szólt évekig Bori és kisfia élete, akik az erőszakos apa elöl menekültek.

 

Amikor végre biztonságban érezhették magukat és visszatértek a fővárosba, csak Bori édesanyjának otthonába tudtak költözni. Bori még csak a húszas évei elején járt, de magára vállalta a családfő szerepét és heti 6 napon keresztül 10-12 órát dolgozott, hogy hármójuk megélhetését biztosítsa. Míg Bori dolgozott, a nagymama az unokára vigyázott.

Amikor Bori és Tamás megismerkedett, már négy éve tartott ez a kemény élet és Boriban feltámadt a remény, hogy lehet ismét saját élete, saját családja. Összeköltözni azonban nem tudtak: Bori édesanyjánál már így is szűkösen voltak, Tamás is a szüleivel és testvérének családjával osztozott a kis panellakáson. Bár mindketten dolgoztak, az albérletárakat nézve sehogy se tudták volna kigazdálkodni a három havi kauciót és a bérleti díjat. Az, hogy még gyerekkel is költöznének, csak jobban megnehezítette az albérlet keresést. Ráadásul Bori pocakja gömbölyödni kezdett, és nem tudták örülhetnek-e az érkező babának.

„Nagyon vaciláltunk azon is, hogy a babát megtartsuk-e, mert olyan kilátástalan volt az egész.”- mesélte Bori.

Ebben a reménytelen helyzetben találtak rá a SZÉRA által fenntartott családok átmeneti otthonára.  Itt a havi díj nem lehetetlenítette el a családi kasszát és a szállón működő kötelező megtakarítási rendszerbe is minden hónap elején be tudták fizetni a megszabott összeget. A SZÉRA partnere, a Habitat for Humanity pedig épp elindította Második Esély programját, ami otthontalan, szállón élő családokat segít önkormányzati bérlakáshoz. A felújítandó lakást a Habitat munkatársai újra lakhatóvá tették, Tamás és Bori együtt választhatta ki a tapétát és az új csempét is.

„ Annyi rossz dolog történik a világban, hogy azt gondolnánk, már nagyon kevés a jó ember. De azért mégis vannak jó dolgok, nagyon sok segítséget kaptunk és nagyon sok jó ember vesz minket körül.” 

- köszönte meg Bori a Habitat és a program támogatóinak segítségét.

Boriék a karácsonyt már saját otthonukban tölthették, ahová hamarosan megérkezett a baba is épen és egészségesen, így tényleg kiteljesedett a család. 

en_057.jpg

A Szociális Rehabilitációs Alapítvánnyal együttműködésben a Procter and Gamble támogatásával és Zugló Önkormányzatának segítségével tudta a Habitat 2015-ben  Második Esély programját megvalósítani és ezzel új életet biztosítani Tamásnak és családjának.

„Az én gyerekkorom sajnos nem volt jó, de bízom benne, hogy most már az én gyerekeimnek ezt nem kell megélnie és én már biztosíthatok nekik egy olyan stabil környezetet és családi életet, ami nekem sajnos nem adatott meg.” Bori

A Habitat Második Esély programja idén is folytatódik. Kérjük, add adód 1%-át a Habitat for Humanity-nek, hogy minél több családnak biztosíthassunk méltó otthont!

Adószám: 18672772-2-42

A bejegyzés trackback címe:

https://habitat.blog.hu/api/trackback/id/tr668712518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása