A Habitat for Humanity Magyarország lakhatási kérdésekkel foglalkozó blogja

Otthont mindenkinek!

A lakhatási szegénység arcai: István I. rész

2015. november 30. - Habitat for Humanity Magyarország

István feleségével, öt gyermekével és kicsi unokájával egy 70 négyzetméteres házban él a bagi romatelepen. Bag Budapesttől egy kb. 30 km-re fekvő falu, elkülönült cigányteleppel, ahol a házak nagy része sokkal rosszabb állapotban van, mint a falu másik részén.

 

Sorozatunkban a lakhatási szegénység okozta problémákat és azok lehetséges megoldásait mutatjuk be.

 istvan_porte_kicsi_blog.jpg

Zsúfoltság

Istvánék háza két és fél szobás, nyolcan zsúfoltan élnek benne. Ha mindenki otthon van, nem tudnak egy asztalhoz ülni, mert akkora asztal nem fér el, amihez mind le tudnának ülni.

„A házi feladat megírását vagy a tanulást a nyári időszakban könnyebben meg lehet oldani, mivel fölváltva tudnak lenni [a gyerekek], nem zavarják egymást…Nincs olyan helyiség, ahova külön tudnának vonulni, és csendben oda tudnának figyelni a tananyagra.”

A legnagyobb fia már tervezte, hogy elköltözne otthonról, de miután nagyon keveset keres, egyelőre nem teheti meg. A nyolcfős háztartásban jelenleg csak ketten kapnak jövedelmet, ők is csak közmunkásbért.

Az Istvánéknak és a hasonló helyzetben élő több tízezer családnak megoldást kínálna egy szociális bérlakás. A Habitat már régóta szorgalmazza, hogy jelentősen meg kellene növelni a megfizethető bérlakások számát, hogy az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők is el tudjanak költözni családjuktól, vagy odaköltözhessenek, ahol munkalehetőség van. 

 

Energiaszegénység

Nehezen tudják kifűteni a házat, nem is melegszik fel minden helyiség. A konyha ezért mindig párás marad, ami miatt penészesek a falak. Az önkormányzat – ha épp nyer pályázaton – szokott a családnak évi 3-4 mázsa tüzelőt adni, de az nem elég egész télre. 

A rezsicsökkentés sem segít a problémán, hiszen az főleg a nagyobb fogyasztóknak kedvez. Helyette hatékonyabb lenne az alacsonyabb jövedelműek számára is könnyen elérhető hőszigetelési, vagy energiahatékonyság növelő felújítási támogatást nyújtani. Emellett szükséges lenne egy kifejezetten a legnehezebb anyagi helyzetben lévőknek nyújtott, érdemi mértékű állami lakhatási támogatás, amellyel könnyebben ki tudnák fizetni a rezsiköltséget, és megelőzhető lenne a tetemes adósságok felhalmozása, illetve az, hogy emberek fázzanak, kihűljenek a saját otthonukban. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://habitat.blog.hu/api/trackback/id/tr198127712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása