A Habitat for Humanity Magyarország lakhatási kérdésekkel foglalkozó blogja

Otthont mindenkinek!

Kinek az érdekei érvényesülhetnek a városok átalakulása során?

2014. március 26. - Habitat for Humanity Magyarország

Könyvajánló: Kritikai városkutatás tanulmánykötet

Nemrég jelent meg a Kritikai városkutatás című kötet Jelinek Csaba, Bodnár Judit, Czirfusz Márton és Gyimesi Zoltán szerkesztésében. A kötet a téma nemzetközi szakirodalmának legjavát ismerteti meg a magyar olvasóval, átfogó történelmi és földrajzi áttekintést ad az elmúlt évtizedek Európai, Észak-Amerikai városokat alakító folyamatairól, s a hazai jelenségeket is bemutatja.

 kritikai.jpg

A könyv számunkra különösen érdekes, hisz nemcsak arra ad választ, hogy építészetileg hogyan alakultak ki a mai városok, hanem arra is, hogy ezeknek a változásoknak milyen hatása volt a városlakók lakhatási körülményeire, életminőségére, munkavállalási lehetőségeire.

ipari_forradalom.jpg

A kötet első tanulmányai a kapitalizmus kialakulásának időszakát tárgyalják, amikor leginkább a termelés mennyiségi és praktikus szempontjai alakították a városok szerkezetét. Lakhatási szempontokra lefordítva a cél az volt, hogy minél több munkás minél kisebb költségen, a gyárhoz minél közelebb éljen. Később a munkásosztály megerősödése oda vezetett, hogy a városok alakításánál már nem lehetett figyelmen kívül hagyni a dolgozók igényeit sem. Saját tulajdonú otthonokat, jóléti intézményeket és a közösségi élet tereit kényszerítették ki maguknak több-kevesebb sikerrel.

 zold_varos.jpg

Napjaink városai – ha lehet – még több konfliktus mentén alakulnak. A piaci szempontok mellett egyre erősödnek azok a hangok, melyek a környezetbarát, kreativitást és közösséget támogató városok mellett teszik le a voksukat. A nyugati világban a nagy ingatlanfejlesztések, plázaépítések mellett egyre nagyobb kormányzati szándék mutatkozik, hogy korszerű lakhatási megoldások, gyalogos- és kerékpáros barát utak, városrészek épüljenek, közösségi zöldfelületek alakuljanak ki.

Kép 012.jpg

Eközben – ezt Magyarországon is tapasztaljuk – kevés helyen csökkent a szakadék a vagyonosok és a nélkülözők között. A mélyszegénységben élők a települések leginkább szégyellt, kieső részein laknak, sokszor nagyon leromlott állapotú lakásokban vagy házakban, és kevés esélyük van rá, hogy változtassanak a helyzetükön. Sok hajléktalan pedig a város határára szorulva, saját építésű kunyhóban próbálja megteremteni személyes életterét, miközben a városvezetés problémájukra nem szociális megoldásokat keres, hanem rendészeti eszközökkel igyekszik eltüntetni..

 A könyv által megjelenített kritikai városkutatás szemlélete nem olyan régen vert gyökeret nálunk. A Társadalomelméleti Kollégium tagjaiból alakult szakértői csoport határozott úgy, hogy ezzel a területtel kíván foglalkozni. Ám a témának magyar szakirodalma nem lévén, közösen térképezték fel a földrajz, a szociológia, az antropológia és a politikai gazdaságtan területeit egyesítő városkutatást, annak is az igazságosabb társadalom megvalósítása iránt elkötelezett irányzatát. Könyvük egy lendületes, kezdeti lépés abba az irányba, hogy a városkutatással és várostervezéssel foglalkozó szakembereket közelebb hozza egymáshoz. A fiatal szakemberek célja, hogy azoknak a szempontjait is megjelenítse, akik a piaci és politikai logika számára szinte láthatatlanok, hogy megmutassák: az egymásnak ellentmondó érdekek akár egymáshoz is közelíthetőek.

P1160643.jpg

Szervezetünk, a Habitat for Humanity a lakhatási szegénység enyhítésén dolgozik. A terepen végzett segítő munka és az igazságos lakáspolitika kialakításáért végzett érdekképviseleti tevékenységünk is azt igazolja, hogy a tüneti kezelés sehol nem elegendő. Számos alkalommal elmondtuk, hogy az olyan súlyos lakhatási problémákat, mint a magas lakhatási költségek, az energiaszegénység, a szegregáció vagy a hajléktalanság a probléma kialakulásáért felelős okok feltárásával és megszüntetésével lehet orvosolni. A problémák kialakulásáért felelős okok megismeréséhez nyújt segítséget a Kritikai városkutatás tanulmánykötete.

Források:

A Kritikai Városkutatás kötet letölthető: innen

A szerzők Facebook oldala

Cikk a könyv megjelenéséről.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://habitat.blog.hu/api/trackback/id/tr35879622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása