A Habitat for Humanity Magyarország lakhatási kérdésekkel foglalkozó blogja

Otthont mindenkinek!

Szociális ablakszigetelés Wekerlén

2014. február 20. - Habitat for Humanity Magyarország

wablak.jpg

Bizonyára sokan ismerik Budapest egyik legizgalmasabb hangulatú kertvárosát, a Wekerle-telepet, középpontjában a Kós Károly által tervezett főtérrel. A régi házak mesebeliek, miközben egyedülálló egységet alkotnak. Az ott élőknek azonban nemcsak megőrzendő értéket jelentenek a régi épületek, hanem sokszor problémát is. Az elöregedett nyílászárók beengedik a hideget, kicserélni őket – a műemlékvédelem szabályait betartva – különösen nagy beruházás. Az Átalakuló Wekerle nevű civil szervezet Szociális Szigetelés programja keretében igyekszik ebben segítséget nyújtani a rászorulóknak. Egyik önkéntesük, egyben a Habitat for Humanity Magyarország munkatársa, összefoglalta a program eddigi tapasztalatait.

IMG_1830 (Custom).JPG 

A budapesti Wekerle-telepen 5 éve önkéntesen kezdtük népszerűsíteni az úgynevezett bemarós technológiával történő ablakszigetelést. A technológia nem drága, és a környezetvédők, örökségvédők örömére a műemléki értékű nyílászárók szigetelésére is alkalmas. Első körben az ismereteket kezdtük átadni a helyi családoknak. Már egy tucat csináld-magad ablakszigetelési tréninget tartottunk. Adományként kaptunk, illetve vásároltunk 1-1 marógépet, és a helyi kultúrház segítségével megszerveztük a marógép-kölcsönzést.

IMG_1857 (Custom).JPG
Ezen a télen újabb vállalkozásba kezdtünk: Szociális Szigetelés címszó alatt ingyen szigeteljük mélyszegény teleplakók, elsősorban nyugdíjasok lakását. A kedvezményezetteket a kispesti Gondozási Központ javasolja. Jelentkezni egy önkéntes szombati lakásszigetelésre a http://atalakulowekerle.blogspot.hu/2014/01/ablakszigeteles-onkentes-segitoket.html oldalon lehet.

A wekerlei kezdeményezés számokban:

Eddig 102 fő vett részt tréningen, a telepen 39 lakás ablakait szigetelték, szülők és tanulók 28 iskolaablakot szigeteltek. 2012-ben a Habitat for Humanity a wekerlei marógépekkel több helyszínen 31 rászoruló háztartás lakását szigetelte önkénteseivel. 2014 elején 10 wekerlei lakást szigetelünk helyi és budapesti önkéntesek segítségével.

Van der Lek Dániel, az Átalakuló Wekerle önkéntese, a Habitat munkatársa

A bejegyzés trackback címe:

https://habitat.blog.hu/api/trackback/id/tr805823530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása