A Habitat for Humanity Magyarország lakhatási kérdésekkel foglalkozó blogja

Otthont mindenkinek!

Sártapasztás házilag? Így kezdjünk hozzá!

2013. július 27. - Habitat for Humanity Magyarország

Omló vakolat, megrepedt házfal, rés az ablak mellett. Házunk állapotának romlása nemcsak esztétikai kár: rövidül a ház élettartama, besüvít a szél, télen hideg van, nyáron pedig meleg. Sokaknak komoly nehézséget jelent ezeknek a károknak az elhárítása, mert attól tartanak, hogy sokba kerül a szakember és az építőanyag is.

Pedig van olyan olcsó és egyszerű módszer, amit szakember bevonása nélkül is alkalmazhatunk a ház kisebb, felületi sérüléseinek kijavítására. Ez pedig a sártapasztás, amiről már ejtettünk szót itt a blogon is. Molnár Levente építésvezetőnk segítségével most összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogy bárki elkezdhesse otthon is.

 

Milyen épületek falát javíthatjuk sártapasztással?

Nem nedves, de korábban a csapadék miatt tapasztásukat vesztett, kisebb vályogtégla-hiányos vályogtéglából, tapasztással készített falfelületekre. Alkalmazhatjuk tégla- vagy vegyes falazatra is, de akkor dróthálót kell a tapasztás előtt felszögelni.

Hogyan kell a falakat előkészíteni?

DSCN7803.jpgMeg kell szüntetni a nedvesedés lehetőségét, azaz megjavítani a tetőt, ereszcsatornát. Ha van a falon cementes vakolat, azt teljesen le kell verni, régi dróthálót, nádfonatot megerősíteni vagy kicserélni. A munka megkezdése előtt erős, egyenes faágakból vagy cseréplécekből hegyes fapöcköket készítsünk és üssük be a téglák közé.

Milyen alapanyagokat szerezzünk be?

A sárkeverékhez:

  • agyag
  • szitált homok (mosott vakolóhomok)
  • szalma (3-5 centis darabokra felvágva)
  • péva (pelyva, azaz réti széna 0,5-1 cm-es hosszúságra terménydarálóval felvágva)
  • víz

10 négyzetméter falfelülethez 0,15 köbméter agyag szükséges, ugyanennyi homok és körülbelül 4 zsák szalma.

Készítsük elő a vakoló anyagot 3 nappal előbb!

Az agyagot és a szalmát is áztassuk be a tapasztás előtt legalább 3 nappal. Az agyagot egy nagy teknőben, régi kádban, a szalmát hordókban áztathatjuk.

Dagassz sarat!

DSCN7855.jpg

3 napi áztatás és a fal előkészítése után összekeverhetjük a vakoló anyagokat. Masszív, kenhető, de nem folyós masszát kell kevernünk.

Kezdődhet a tapasztás!

A tapasztani kívánt falfelületet először portalanítjuk (leseperjük). Utána be kell nedvesíteni. Első körben a legnagyobb lyukakat kell betömni. Amíg ezek száradnak, lehet kezdeni a nagyobb, jobb állapotú felületekkel. Ha megvagyunk a nagyobb lyukakkal, akkor kell felszegelni a dróthálót vagy nádfonatot, ha szükséges.

A nagyobb egyenetlenségek eltüntetése után kezdjük el felvinni az első réteg sárvakolatot. Az első réteg vakolat 1-1,5 centi vastag lehet. Kézzel belenyomjuk a fal felületébe és körkörös mozdulatokkal kenjük szét az anyagot a falon, hogy mindenhol odatapadjon a meglévő felülethez. Ezután megpróbáljuk nagyjából egyforma vastagra igazítani a sarat. Amikor már félkemény az első réteg felhordott sár, de még nem száradt ki, következik a második réteg. Az utolsó rétegre már finomabb, pelyvával kevert sarat tapasszunk! A sima falfelület érdekében használjunk tapasztófát.

 Hogyan kell karban tartani a tapasztott házat?

18_kesz_haz (800x600).jpg

  • Vizet ne kapjon se alulról, se felülről.
  • Évente érdemes meszelni
  • A hibás, sérült részeket tavasszal javítsuk ki.
  • Ne betonozzunk járdát a fal mellé.
  • Csak mésszel szabad festeni!

 Miért jó a tapasztott fal a háznak és lakóinak?

  • A sártapasztás megvédi a pusztulástól a falat alkotó téglákat.
  • A fal kevesebb hőt ad le, ha betapasztjuk/vakoljuk. Így télen kevesebbet kell fűteni, nyáron pedig hűvösebb.
  • Természetes anyag és szellőzik.
  • Gyakorlatilag ingyen van az anyag.
  • Nem kell hozzá különösebb technológiai tudás.
  • A falat tapasztással lehet javítani, vagyis nem kell hozzá komoly szakértelem, nagy költségű építőanyag.

 

Bővebb kiadványunkat a Habitat for Humanity Magyarország honlapján, a Tudástárban találják.

A bejegyzés trackback címe:

https://habitat.blog.hu/api/trackback/id/tr555427555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása