A Habitat for Humanity Magyarország lakhatási kérdésekkel foglalkozó blogja

Otthont mindenkinek!

Forintokat egymásra rakva leküzdeni a lakhatási szegénységet

Befejeződött a Habitat kőbányai háztartásgazdálkodási képzése

2013. június 03. - Habitat for Humanity Magyarország

Zsuzsa négy gyermek édesanyja, férjétől nemrégiben költözött külön, jelenleg három gyermeket nevel, egy fia a férjével maradt.  Az elmúlt évek során egyre jobban belegabalyodott az adósságspirálba: rezsitartozásokat halmozott fel, lakbértartozásai miatt pedig már az önkormányzati bérlakásból is kirakták őket. Zsuzsa  takarítónőként megkeresett kevés fizetéséből, segélyből, családi pótlékból él gyermekeivel édesanyja rossz állapotú lakásában. Nagyon szeretnének, javítani szorongatott, kilátástalan pénzügyi helyzetükön, de képtelenek saját erejükből kilépni belőle.

Katalin egyedül él, édesanyja halála után a ráeső örökségből, banki hitel segítségével vett egy apró lakást Kőbányán. A devizahitel törlesztő-részleteinek megugrása nagyon megterhelte az amúgy is szűkre szabott költségvetését. Időközben a munkáját is elvesztette, így elmaradt a számlái befizetésével is. Kétségbeesésében egy idő után már ki se nyitotta az újabb és újabb felszólító leveleket.

Ők a Habitat for Humanity Magyarország háztartásgazdálkodási képzésének résztvevői. A szervezet legutóbb a kőbányai Kis Pongrácz telepen tartott pénzügyi tudatosságot erősítő foglalkozásokat. A Gazdálkodj okosan! Klub célja az volt, hogy a résztvevő családok közösen, gyakorlati műhelymunka keretében rátaláljanak pénzügyi problémáik gyökerére, megosszák egymással tapasztalataikat. A képzés vezetői segítettek pénzügyi célokat kitűzni a résztvevőknek, pénzügyi helyzetük rendezésére, saját erejükhöz mérten megtakarításra ösztönözni őket.

„Sokszor nemcsak az a probléma, hogy a rossz anyagi helyzet miatt kerül veszélybe ezeknek a családoknak a lakhatása. Azok, akik állandó munka és fizetés hiányában egyik napról a másikra élnek, és gyerekkorukban sem sajátították el az alapvető pénzügyi tudatosságra vonatkozó mintákat, nem tudják beosztani a pénzüket, félretenni pedig végképp nem képesek”. – mondta el Rihay Zsuzsa, a Habitat for Humanity Magyarország háztartásgazdálkodási képzéseinek programkoordinátora. „A klubfoglalkozásokon sokat beszélgetünk alapvető, pénzügyi tudatossági kérdésekről, tervezésről, fogyasztói szokásokról, a családi költségek vezetéséről, megtakarítási célokról. A résztvevők házi feladatot is kapnak, amiket együtt értékelünk, közösen vonjuk le a tapasztalatokat”

A képzésen szó esik az energiatakarékosságról is, hiszen sok múlik azon is, mennyi villanyt, gázt fogyasztanak a családok, tudják-e mérsékelni a rezsiköltségeket. A tapasztalatok szerint erre szinte mindig van elérhető lehetőség.

A Habitat for Humanity Magyarország jelenleg a következő háztartásgazdálkodási képzéseket tervezi, ehhez keresi azokat az együttműködő partnereket (családsegítő központokat, civil szervezeteket, munkaügyi központokat, stb) akiknek a klientúrájukkal való foglalkozásba beépítheti a pénzügyi tudatosságot erősítő képzéseket. A szervezet hisz abban, hogy ha eszközt és tudást a lakhatási problémákkal küzdő családok kezébe, akkor lassan, fokozatosan ők maguk is képesek lesznek javítani helyzetükön.

 A Kis Pongrácz telepen élő Zsuzsa is hasonlóan gondolkodik. A képzés végén ugyanis azt mondta: „Bízom benne, hogy nekünk is sikerül. Ha piciből is, de elindulunk, akkor a végén… még lehet, hogy nekem is lesz bankkártyám.

A bejegyzés trackback címe:

https://habitat.blog.hu/api/trackback/id/tr895337526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása